0 kommentarer

Ghita af Lea Korsgaard

af d. 23. marts 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

312

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11352-5

 

For dem, der ikke ved det, betyder Ghita “sang” på sanskrit. Et navn som forældrene i kunstnerhjemmet fandt passende for deres lille datter.
Ghitas mor Guldborg, der var den styrende kraft i hjemmet, akkompagnerede sin mand,operasanger Einar Nørby, når han øvede, og hjemmet var præget af kunst og kultur. Allerede fra lille havde Ghita sin gang på det Kongelige Teater, og
det blev da også på denne teaterskole, hendes karriere begyndte som elev under de store stjerner som Poul Reumert, Holger Gabrielsen mf.
Her var lærdommen hårdt slid, og det var ingen nem vej til de høje tinder. Ghita debuterede som ’ingenue’, altså en ung, uskyldighed i ”Eventyr på fodrejse”, og som ingenue blev hun også betragtet med sit søde lattermilde væsen.
Men det var ikke kun på teatret, den unge Ghita foldede sig ud, det blev også til et utal af populære familiefilm, hvoraf mange stadig sendes på tv med jævne mellemrum. Tænk bare på ”Baronessen fra benzintanken”, som i dag
nærmest er kult.

Bogen skildrer ikke kun de mange stykker og film, Ghita har medvirket i, men beskriver en ung piges udvikling fra ingenue til diva. En rejse som har kostet benhård arbejdsdisciplin og stor respekt for det håndværk, det er at være skuespiller. Vi får kendskab til denne rejse dels ved masser af interview med venner, familie og gode kollegaer suppleret med samtaler med Ghita selv.

Som helhed er det en fremragende bog, som fortæller glimrende om en af de sidste store divaer i dansk teaterkunst. Ind i mellem finder jeg dog, at den er lidt kedelig, ikke i indholdet men rent sprogligt og den måde, den er
formuleret på, og det er lidt ærgerligt.
Men summa summarum er der tale om en dejlig bog, jeg gerne vil anbefale andre at læse, da den åbner et fint lille vindue til verden på scenen.

Sluttelig vil jeg da lige henvise til dette lille klip på Youtube, hvor Ghita og Lea kommenterer bogen.
www.youtube.com/watch?v=d8k4o3TAQbE

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter