0 kommentarer

Fuldmåne af Antonio Muñoz Molina

af d. 9. september 2010
Info
 
Sideantal

355

Udgivet

2000

ISBN

87-7483-454-1

Originaltitel

Plenilunio

 

Jeg forstår ikke, hvorfor denne hovedperson skal være optræde uden navn – bare “kommisæren”. Han er nemlig ikke så anonym, læseren får et temmelig indgående billede af manden, som står for opklaringen af en afskyelig forbrydelse, begået mod en niårig pige, skændet, lemlæstet og dræbt.
Faktisk får læseren detaljerede portrætter af både ofre, forbryder og altså den jagtende politimand.
Den pædofile forbryder lider tydeligvis af mindreværd pga. sin lave sociale status som torvehandleren, der altid stinker af fisk, og ikke mindst pga sin usædvanligt lille pik, som han altid er blevet drillet med. Der kan man bare se, hvad mobning kan føre til! Portrættet af forbryderen rummer også en stærkt følelsesladet beskrivelse af hans forhold til sine gamle forældre, som han nærmest kun har foragt tilovers for, specielt den forstokkede far, der tilmed opfører sig som et svin.

Kommisæren er kort forinden første forbrydelse blevet forflyttet fra Baskerlandets politiske vold til barndomsbyen i Andalusien. Mord på politifolk, anonyme telefonopkald om natten og daglige trusler på livet, har nedbrudt kommisærens kone, så hun må indlægges på en psykiatrisk klinik, da de ankommer til Andalusien.
Via opklaringsarbejdet lærer kommisæren lærerinden Susana at kende og snart er han alvorligt forelsket. Susana er en stærk, selvstændig kvinde og enlig mor, noget af en modsætning til kommisærens kone. Og til slut må han gøre op med sig selv om han skal svigte sin syge kone eller sin egen lykke.

Da morderen på ny begår en forbrydelse efter samme mønster begår han en alvorlig fejl, som sætter kommisæren på sporet. Bogens titel refererer til tidspunktet for forbrydelserne, som der måske er et mønster i. Ind imellem bliver Muñoz Molina lige lovlig detaljeret efter min smag, som da han bruger næsten to sider på at beskrive morderens hænder. Men alt i alt en god psykologisk krimi, der mere handler om at forstå personerne og deres motiver, samt de rollemønstre, som både forbryderen og kommisæren har problemer med at bryde ud af, end den handler om opklaringsarbejdet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter