0 kommentarer

Fugle uden vinger af Louis De Bernières

af d. 17. april 2006
Info
 
Sideantal

687

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0052-7

Originaltitel

Birds Without Wings

 

Osmannerriget i starten af det 20. århundrede.

Tusinder og atter tusinder og atter tusinder af uskyldige mænd, kvinder og børn indfanges, bortjages, proskriberes, sultes, mishandles, voldtages, massakreres og flås i småstumper i de uendelige krige og skiftende folkeforfølgelser af armeniere, jøder, tyrkere, arabere, grækere, briter, franskmænd, muslimer, kristne og armeniere igen.

Alt dette synes dog ikke med det første at berøre vor fortællings lille landsby midt i det store osmannerrige. Iskander Pottemager arbejder med sit ler, Abdulhamid Hodja luger grøntsager mellem sine koranoplæsninger, den smukke, kristne Pilothei danser atter uskyldigt rundt – evigt forfulgt af den håbløst forelskede muslimske Ibrahim Gedehyrde, Leonidas den sure græker fortsætter sit evige brevskriveri om et frit Storgrækenland, Mehmetchik og Karatavuk leger i klipperne, hvor de tisser på små bjerggnavere og fløjter med deres lerfløjter som Iskander har lavet til dem.

Byens Aga – Rustem Bey, rejser efter at have forstødt sin utro kone til prostitution ud og henter sig en (tror han) tjerkessisk elsker. Deres forhold bliver en hjørnesten i fortællingen.

Langsomt sniger krigen sig ind i den lille by. Et regiment dukker op og henter armenierne fra deres kvarter, de unge mænd indkaldes til skyttegravshelvedet. Tristheden indfinder sig, kun afbrudt af hverdagens små mirakler som for eksempel det eksemplarisk flinke italienske regiment der dukker op og spiller backgammon med de lokale under midtbyens platantræer.

En diametral modsætning i bogen er de små kapitler om Mustafa Kemals planer og kampagner. De skrives helt nøgternt og næsten historisk, og stilles således op med tørt opremsede begivenheder som fører fra den ene folkeforfølgelse til den anden. Samtidig får vi kapitlerne om Karatavuks tid som soldat ved Gallipoli, og det blodbad han der erfarer.

Bogen er foruden at være højaktuel mht. muslimer og kristnes hyggelige sameksistens både spændende, smuk og dybt tragisk. Desuden har den et sjældent lækkert persongalleri, deriblandt Rustem Bey – en interessant og uudgrundelig person.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter