0 kommentarer

Guld af Victor Boy Lindholm

af d. 4. september 2017
Info
 
Sideantal

87

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93206-05-2

Udgave

1. oplag, 2. udgave

 

Den ganske unge digter Victor Boy Lindholm (født 1991) debuterede i 2015 med digtsamlingen ”Guld”, der høstede pæne anmeldelser og sikrede denne unge forfatter en plads i nyere dansk litteratur.

Digtsamlingen ”Guld” er beskrevet som et kritisk opgør med samfundsforhold, præget af overfladiskhed og forbrug og det enkelte individs søgen efter identitet. Det er skarpt definerede emner der er tale om i beskrivelsen, men jeg finder egentlig ikke, at bogen lever op til de fine beskrivelser.

Desværre fremstår digtsamlingen noget upræcis for denne anmelder. Digtene fremstår næsten som en serie Facebook-opdateringer, som man har samlet i en bog og udgivet som digte. En slags samling af hverdags-banaliteter og observationer, som man forsøger at ophæve til litteratur. Spørger man denne anmelder bliver banaliteter og hverdagsobservationer ikke til digte, poesi og litteratur blot fordi man vælger at samle teksterne i en bog og kalde disse tekster for digte. Det er stadig hvad det er: man skulle have ladet stå på den velsignede Fjæsbog uden at foretage sig yderligere.

Et eksempel:

”Når jeg vasker mig i badet
kigger jeg forelsket på mig selv
tænker jeg på guldkæden om halsen
på status og symboler
på din lille krop
når jeg vasker mig i badet
lille sølvfisk
er jeg åh så nice…” (side 27)

Hvis jeg skal være helt ærlig synes jeg ofte teksterne fremstår som pubertære tekster skrevet af en ung mand, der dårligt er kommet ud over teenageårene endnu. Flere af teksterne fremstod desværre også til den selvforherligende side for denne anmelder.

Med fare for at lyde som en midaldrende og mavesur dame må jeg indrømme, at denne bog slet ikke faldt i min smag.

Jeg fandt digtene ligegyldige og teksterne nåede aldrig rigtig at fange min interesse – og det kan så godt medføre, at jeg beskyldes for at være et gammelt, træt og blindt apparat, der skal øve sig i digtlæsning, men det ændrer ikke på, at bogen ikke faldt i min smag.

En enkelt stjerne herfra – det her var slet, slet ikke noget for mig, jeg synes der er tale om en usikker og ganske kedelig digtsamling – og jeg kan med sikkerhed sige, at jeg nok ikke får læst andre af forfatterens bøger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter