0 kommentarer

Fra vulkanens mund af Helena Von Zweigbergk

af d. 2. oktober 2009
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2009

ISBN

978-87-567-9268-4

Originaltitel

Ur vulkanens mun

Udgave

1.udgave

 

“Surheden styrer familielivet mere end noget andet. Det vil jeg vove at påstå. Alligevel taler man ikke om den. Man taler om familievold. Men de færreste taler om familiesurhed. Den snigende magtfaktor. Den lumske vingeklipper. Den forsætlige lyseslukker.”

Anna og Mats er kørt fast i deres ægteskab, og en skilsmisse synes uundgåelig. Anna føler, at Mats bliver mere og mere sur og utilnærmelig, mens hun har påtaget sig rollen som den udglattende og eftergivende. Udtalt og uudtalt kritik og sarkasme er blevet deres måde at kommunikere på.

Anna er bogens fortæller, og vi ser familielivet gennem hende. Hun forsøger at tilpasse sig, at handle i forhold til hvordan Mats vil reagere, mens man fornemmer, at hun er på sammenbruddets rand. De er taget på ferie til Sicilien med deres to børn, Sebbe og Molly. En ferie, de egentlig slet ikke har råd til, og naturligvis bliver det ikke just en hyggelig ferie. Da de når frem til hotellet, er intet som forventet. Værelset er lille og klaustrofobisk, der er ingen aircondition, poolen er tømt for vand, og stranden ligger laaangt væk. Maden er dyr, og de bruger for mange penge.

Vi følger den lille familie dag for dag på deres ferie. Mærker den utrolig dårlige stemning mellem Mats og Anna, ser hvordan det påvirker børnene, der bliver tavse og tapre, og hele tiden har antennerne ude. Man glæder sig på deres vegne til ferien er slut – så pinefuld og langtrukken er hver dag at komme igennem.

Meget symbolsk er handlingen lagt på Sicilien, med turen til vulkanen Etna som feriens højdepunkt..

For både i Mats og Anna ulmer vulkanen under overfladen, det er et spørgsmål om tid før der kommer et udbrud. Man krummer tæer og føler med de 2 børn, der er gidsler i forældrenes magtkamp – men har også ondt af de 2 voksne, der hver for sig går rundt og er ulykkelige, uden at turde tage hul på problemerne.

Det er en meget virkelighedstro roman, hvor man kommer tæt på Anna, ser hendes bestræbelser på at gøre det rigtige – og gang på gang mislykkes. Et ikke urealistisk hverdagsdrama, hvor små irritationsmomenter i årevis har hobet sig op, mens forældrenes overskud er gået til bekymring og omsorg for syge børn og kampen for søvn. Hvor der ikke har været energi til andet end lige at klare sig igennem hverdagen – og nu er det gået helt i hårdknude. Det er en både rørende og dramatisk fortælling, og man læser den i spænding og med uro i sindet – føler med familien, og må bare finde ud af, hvad der sker. En bog, jeg helt klart kan anbefale.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter