0 kommentarer

Forårsoffer af Anders de la Motte

af d. 21. april 2021
Info
 
Sideantal

486

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7007 448 3

Originaltitel

Våroffer - oversat af Louise Urth Olsen

Udgave

1. udgave

 

“På valborgsaften er grænsen mellem liv og død allertyndest. Alt er i forandring, naturen er sulten, og Bladmanden rider gennem skovene.”

Skovene, der henvises til, ligger omkring et skånsk slot. På valborgsaften 1986 myrdes den overvældende smukke, mystiske 16-årige Elita Svart ved en offersten dybt inde i skoven.

Sammen med fire 12-årige drenge var hun ved at udføre et ritual, da en rytter udklædt som Bladmanden kom buldrende på sin sorte hest. Minutter efter var Elita død.

I foråret 2019 rykker lægen Thea med sin mand, kokken David, ind i et hus, der tilhører slottet. David skal åbne en gourmetrestaurant på slottet, prøvemiddagen finder sted på selve valborgsaften.

I dagene op til den vigtige middag finder Thea ud af mangt og meget om Elitas død 33 år tidligere. Blandt andet, at David var en af de fire drenge, der var med ude i skoven dengang. Hvorfor nægter han at tale med hende om det? Hvorfor lukker alle andre i den lille by i, når hun prøver at grave i sagen.

Nogen begynder at sætte små Bladmænd på hendes bil. Nogen smækker hende inde i en uhyggelig kælder. Nogen forgifter hendes hund. Nogen finder ud af, at Thea også selv har hemmeligheder, hun ikke vil have frem i lyset.

Der er meget godt at sige om Anders de la Mottes dugfriske krimi “Forårsoffer”, der afslutter serien Skånekvartetten. Det er en spændende og skæbnetung historie, og Motte lægger dygtigt spor ud, så læseren gætter på morderens identitet i øst og vest uden at blive klogere.

Beklageligvis er bogen lidt for lang i spyttet. De mange små kapitler indledes med brudstykker af imaginære samtaler mellem Thea og Margeaux, en kollega fra Læger Uden Grænser. Rent fyld.

Værre er næsten Theas hyppige drømme, der alle passer én til én med handlingen. Også drømme er ofte bare fyld, og hvem kan tro på, at en person hver nat kan lægge sig ned og drømme præcist om de personer og hændelser, der netop har passeret?

“Forårsoffer” er på 486 sider. Det er 100 sider for meget. Men har du god tid, er det skam en både glimrende og hyggelig krimi.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter