0 kommentarer

Ender’s strategi af Orson Scott Card

af d. 15. september 2011
Info
 
Sideantal

328

Udgivet

1990

ISBN

87-418-8862-6

Originaltitel

Ender's Game

Udgave

2.udgave

 

”Ender’s game” er udviklet fra en novelle i 1977 og blev udgivet som en roman i 1985. Den har haft en impakt på sci fi og fantasy som få kan benægte.

Der er få historier, som har berørt mig som denne. Jeg læste første gang ”Ender’s game” da jeg var 15-16 år gammel og jeg husker at jeg febrilsk ledte efter flere bøger af samme forfatter men kun fandt enkelte på mit lokale bibliotek. Denne forfatter var min åbning til sci fi og fantasy og jeg har båret historien i mig i mange år. Jeg har aldrig glemt hvor stærk den var, men jeg glemte åbenbart at lede efter flere bøger, for det er først fornyligt at jeg fandt ud af at Orson Scott Card har skrevet flere bøger, og endda fortsættelser til ”Ender’s game” som fangede mig først. Og nu 13 år efter genlæste jeg ”Ender’s game” og fandt at den er lige så stærk nu som tidligere – faktisk stærkere fordi jeg er ældre nu.

I en verden hvor børn bliver avlet med gentiske bagtanker om at skabe hyperintelligens, møder vi Andrew “Ender” Wiggin som bliver monitoreret af big brother. Søgningen efter den rette person til den Internationale Flådes Akademi kræver en invasion i privatlivet hos de enkelte børn der måske er værdige og Ender er meget lovende. Det internationale flåde akademi er oprettet til at træne børn til den krig som vil komme engang i fremtiden mod en styrke af insektlignende fjender, der har angrebet jorden 2 gange før med forfærdelige tab af menneskeliv til følge. Et tredje angreb forventes og der forberedes til at overleve det også men træningen på akademiet er intens – så intens så mange af børnene bryder sammen af den. Det er dog nødvendigt at ændre alting med Ender på akademiet og Ender er fanget midt i strategierne.

Sproget er flydende og let. Orson Scott Card har med vilje undgået de litterære faldgruber som mange forfattere elsker at omgive deres bøger med. Den uigennemtrængelighed er ikke at finde i ”Ender’s game” og det er med vilje. Historien er stærk nok alene og den behøver ikke pynt eller finurlighed. Jeg vil ikke fortælle mere af plottet men den var enestående i sin tid, er det stadig i denne tid og jeg anbefaler den vidt og bredt.

Jeg læste den på engelsk men den findes også på dansk under titlen ”Ender’s strategi”. Men læs den på engelsk hvis du kan – det er kun få af bøgerne der er oversat til dansk.

Bare husk: den har ingen aldersmålgruppe.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter