0 kommentarer

For dvælesjæle – Haiku til almen vederkvægelse af Bo Lille

af d. 28. november 2012
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

160

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92920-22-5

 

Jamen, kan han da blive ved, ham Bo Lille? Kan han blive ved med at skrive haiku om naturen,hverdagen, ro, filosofi og ikke mindst om kærligheden? Svaret finder man i hans nyeste haiku-samling “For dvælesjæle”, og det er et rungende JA! Bo Lille skriver lige forførende ubesværet og smukt som altid, og livets store spørgsmål og svar får et sprogligt twist, så hans haiku giver – på trods af de tematiske gentagelser – opfriskende nyt mod på livet.

Allerede i titlen antyder han, hvad læseren kan vente sig.
Titlens centrum, “Dvælesjæle”, er et ganske nyt Bo Lille-ord, som både rimer på sig selv og meget præcist og musikalsk forudsiger, hvad der sker, når læseren lader sig flyde ind i denne poetiske
strøm af fortættede og dog ekspanderende digte.

Vederkvægelse er til gengæld et gammelt, lidt glemt ord, som også viser, hvad læseren kan vente sig. Opfriske, gøre levende og få til at blusse, betyder det.

Så allerede titlen har indstillet den indre GPS på en tur ad den litterære Marguerit-rute. Den lover nyt på en gammel måde og gammelt på en ny måde.

Som noget nyt er forresten også illustrationerne. I sine hidtidige samlinger af haiku har Bo Lille forladt sig på læserens indre billeddannelse. Men i Dvælesjæle har Martin Simonsen med sin smukke streg tilføjet en ny dimension til Bo Lilles lyrik. Bo og Martin klæder hinanden rigtig godt. Præcis som Bos haiku i deres strenge sproglige tøjler åbner nye dimensioner, har Martins tegninger en sikker enkelhed, der viser stor følsomhed og indlevelse.

Bogens layout gør den nem at overskue og dejlig at læse. Der er to haiku på hver side, hvilket giver luft og plads til refleksioner. En meget virkningsfuld effekt fremkommer ved at linjerne i de modstående haiku nærmest spejler sig i hinanden.

Dermed er vi inde på et centralt tema i bogen: Spejlinger. Som en parallel til føromtalte spejling i layoutet får vi en række haiku, der handler om spejlinger:

Skyernes tinder
Man kan se Alpe d’Huez
spejlet i Hald sø.

Den smukke midtjyske sø er verdens navle og spejler i sin vinterlige ro verdens fjerne bjergtinder, nøjagtigt som Bo Lilles tætte haiku spejler store tanker om livet, kærlighed og spiritualitet.

Dvælesjæle er bygget omkring årstiderne. Det mærkes særligt, fordi naturen har en central plads i bogen, og alle årstidernes kendetegn bliver brugt helt konkret, men også på en mere sublim og symbolsk måde. Kærligheden fylder meget på alle årstider.

Forår overalt
Øjne stryger hinanden
synger kystoner

Forventningsfuldt, enkelt og rammende. Når jeg læser dette digt, kan jeg mærke både foråret og kærligheden helt ind i hjertet. Bo Lille kan noget særligt med synæstesi. Sanserne tumler sammen og afløser hinanden, og resultatet er originale og pudsige indtryk, der både er genkendelige og nye.

Bo Lilles nye haiku-samling burde være fast inventar på alle dvælesjæles natbord! Den passer til alle sindsstemninger. Den gør glad, eftertænksom, opfrisker og tænder. Præcis som lovet i bogens titel!

Hvem ved, om også du er en dvælesjæl? Prøv selv efter!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter