0 kommentarer

Det blå lys af Stig Dalager

af d. 28. november 2012
Info
 
Sideantal

663

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39585-1

Originaltitel

Det blå lys

 

”Det blå lys” af Stig Dalager er en fantastisk roman om den dobbelte nobelpristager, fysikeren Madam Curie.

Det er sommeren 1934, Madam Curie ligger i sengen med udsigt over Mont Blanc hvis snedækkede tinder funkler i solen fra den blå himmel. Hendes timeglas er ved at rinde ud og i tilstandene midt mellem søvnen og nærheden, går tankerne tilbage til det liv hun har haft.

Vi følger hende hendes kamp for at få en uddannelse, godt støttet af faderen, Marie mistede sin mor i en tidlig alder. Moderens død og de koncentrerede studier (hun får guldmedalje ved diplom overrækkelsen) bevirker hun bryder sammen og kommer på et års ferie rundt hos familien.

Hjemme igen er det trange kår og familien må flytte til en mindre lejlighed og Marie må tjene til føden ved at undervise privat. Et utaknemmeligt job hvor hun ofte bliver snydt for sin ringe betaling. Sideløbende undervises hun i det flyvende universitet – et illegalt forum hvor lærer der er bortvist grundet politisk aktivitet underviser rundt om i byen i private hjem. Selv viderebringe hun sin “hemmelige viden” til arbejderkvinder på forskellige værksteder og åbner et bibliotek med forbudt litteratur.

Hun tager job som privat lærerinde hos en godsejer i fire år, så søsteren Bronia kan komme på Sorbonne og læse medicin. Da Bronia er færdiguddannet og det er Marias tur holder hun sig tilbage, i Warszawa passer hun sin far, får sin broder Josephs gift og skaffer plads til sin søster Hela og hun har atter optaget privatundervisning og følger de illegale forløsningers. Hun får endda for første gang adgang til et laboratorium hvor hun kaster sig over forsøg og føler sig for første gang i lang tid hjemme og drømmen om Paris begynder at spirer igen.

Her begynder en ny epoke af hendes liv. Hun bliver i juli 1895 gift med den franske forsker Pierre Curie og sammen med ham får hun dels to piger men også som første kvinde nobelprisen i fysik, samme år som hun forsvarer sin doktorgrad på Sorbonne. Efter Pierres død overtager hun hans stilling, dog ikke som professor – det kan en kvinde endnu ikke – men som doktor. 1908 udnævnes hun som første kvinde til professor i fysik, og er den eneste i verden der underviser i radioaktivitet og 1911 tildeles hun nobelprisen i kemi.

Det er en fantastisk bog, som ikke er til at slippe igen, når først man er startet på den. Den åbner en verden af kampvilje som næppe kendes i dag. Jeg kan kun sige FANTASTISK BOG. 😉

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter