0 kommentarer

Før daggry af Albrecht Goes

af d. 8. oktober 2013
Info
 
Sideantal

117

Udgivet

1954

Originaltitel

Unruhige Nacht

 

Med dette lille mesterværk, har Albrecht Goes begået en sjælden beskrevet vinkel af krigen.

I alt sin enkelthed handler ”Før daggry” om en protestantisk præst i en nazistisk forlægning bag fronten i Ukraine, som bliver kaldt til en nærliggende by for at følge den dødsdømte Barranowskis i hans sidste timer.
Præsten møder op på arrestens vagtstue og får mod reglerne udleveret den dømtes sagsakter. Under gennemgang af disse, tegner der sig et billede af en ung mand hvis liv har været ensomhed og manglende kærlighed.
Præsten mødes også med den kaptajn der skal forestå henrettelsen, og kommer i den aparte situation at skulle indgyde ham modet til at udfører sit job. Endelig møder han den unge flyverløjtnant der kun har denne nat, inden han om morgenen skal sendes til fronten og møde sin skæbne.
En bog hvor menneskelige skæbner flettes sammen af en umenneskelig krig som ingen ønsker, i en kamp for noget de ikke tror på og for en leder der kun giver dem et valg – gør som befalet eller bliv henrettet for pligtforsømmelse.
Trods de mange år på bagen, er det på mange måder en stadig højaktuel bog, skrevet så den længe efter at være læst stadig rumsterer i baghovedet på mig. For de følelser Albrecht Goes her beskriver, er følelser der berører de fleste mennesker dybt, kærligheden, svigtet, håbet og troen.
Sluttelig vil jeg bare gøre opmærksom på at bogen stadig er til låns på biblioteket.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter