0 kommentarer

H. C. Andersen: Den skjønne Grammatica af Jørgen Skjerk

af d. 8. oktober 2013
Info
 
Sideantal

40

Udgivet

1999

 

Denne bog indeholder H.C. Andersens prosa-tekster med hans syn på studiet af de regler, der styrer brugen af et sprog – nemlig grammatikken.

Udgiveren Jørgen Skjerk siger det selv: Læser man for eksempel Blæksprutten eller dagbladet Politikens bagsiderubrik »At tænke sig«, da er det som regel kun morsomt, hvis man kender begivenheden, der har affødt vittigheden.

Sådan er det også med Jørgen Skjerks H.C. Andersen-udgivelse »Den skjønne Grammatica«. Den er udsprunget af en latinsk skolebog, som H.C. Andersen henfører til i noget, der ligner skolestile.

Jørgen Skjerk, der er lidenskabelig amatør-H.C. Andersen-ekspert, har samlet dem i denne lille bog.
Her kan man for eksempel læse, hvad eventyrdigteren mente om de forskellige kasus: »Nominativ er Mama, denne eneherskende Dame, fra hvem Alt gaaer ud; Genitiv er Husets Førstefødte; Besidderen af Alta Mamas Hjerte, Papas Pengeskrin, kort sagt, den hele Eiendoms; Dativ, ja, hvem skulde det være, uden vor Heltinde selv, for hvis Skyld det Hele skeer; Accusativ er den ulykkelige Papa, hvem det altid gaaer ud over..« og sådan fortsætter den unge Andersen.

Det er derfor en fordel, hvis den latinske grammatik stadig er forankret i hjernecellerne. Generelt er udgivelsen for enten lærde eller lidenskabelige H.C. Andersen-læsere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter