0 kommentarer

Flugten til Amerika af Irene Dische

af d. 21. september 2007
Info
 
Sideantal

276

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7973-207-0

Originaltitel

Grossmama packt aus

 

“Meget af det, der gør min datterdatter så vanskelig, kan tilskrives Carls ringe sædkvalitet. Han slog sine mandslinge ihjel med heltemod, herom mere senere. Resultatet af det var, at han kun klarede et barn. Og det havde det forkerte køn. Vi prøvede og prøvede at få et til. Han plantede sig inden i mig og puklede løs. Han arbejdede hårdt, gryntede og svedte, han drev den ikke af. Bagefter blev jeg liggende på ryggen, hævede mine ben op i luften over mit hoved, lagde fodsålerne mod hinanden og bad med fødderne.
Gud hørte ikke mine bønner.”

En imponerende og anderledes slægtshistorie som skildrer 3 generationer af kvinder i en familie. Tiden er i midten af 1930´erne og Elisabeth er bosat i Tyskland sammen med sin mand Carl. Han er en jødisk kirurg og samtidig en troende tysk katolik. Da jødeforfølgelserne kommer tættere og tættere på, insisterer Elisabeth på at de flygter, men Carl føler sig ikke som en jøde og han nægter derfor at forlade sit hjem. Først da de kommer for at hente ham, går sandheden op for ham og han når at flygte af bagvejen. Han flygter til Amerika hvor han får sig etableret og derefter bliver forenet med resten af familien. Det er dog et meget anderledes liv, der venter dem derovre en helt anden kultur, end den de er vant til.

Hvis jeg skal give point for originalitet, så får denne roman toppoint, for jeg har virkelig aldrig læst noget lignende. Fortælleren Elisabeth er forfatteren Irene Disches mormor, og sikke da en mormor! Sproget er bramfrit og fyldt med lune kommentarer, endskønt det ikke er lutter ros Elisabeth har til overs for sine respektive familiemedlemmer. Sarkastiske kommentarer kommer i en evig strøm og gudskelov er biografien fiktiv, for ellers kunne man godt frygte for, hvordan bogen ville blive modtaget af familien. Elisabeth anser sin egen rolle i familien som værende ret essentiel, da hun er med til at opretholde deres sociale status, og det tager hårdt på hende, når familien ikke lever op til hendes forestillinger.

Jeg synes, man skal unde sig selv at læse bogen, for det er en anderledes oplevelse. Selve historien lader lidt at mangle synes jeg, men med sproget og fortællerens forrygende sarkasme tænker man ikke meget over det, men vender bare automatisk side efter side.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter