0 kommentarer

Fisketyven. Historier hjemmefra af Maria Grønlykke

af d. 25. april 2004
Info
 
Sideantal

168

Udgivet

2003

ISBN

87-02-01591-9

 

Aldrig er en flok bonderøve blevet beskrevet så dejligt, som i denne bog! Livstruende forædthed, drivende sjofle vitser, skingre mokker, særlinge – der er det hele. Det er sjove, triste, tragiske, bøvede og menneskelige historier, Maria Grønlykke har fortalt.

En af de mest veloplagte historier i bogen er den der hedder Gåsetræk. Det er Herman og Rigmors tur til at have et mindre selskab i anledning af en vel overstået gåsejagt. Rigmor er kendt, ja næsten frygtet af de andre damer i venskabskredsen, fordi hun laver det hele fra bunden. Og det hele, det er meget! Mørbradbøffer med både bløde og (hjemmelavede) sprøde løg til, samt peberrod rørt op med creme fraiche (ikke flødeskum), Rigmors remoulade rørt med (hjemmesyltede) pickles, kapers og saltagurker og fintrevet agurkesalat dryppet med eddike og drysset med sukker. Derudover er der roastbeef, ribbensteg – ”og de fire andre”. Hvad det kunne dække over får man indblik i senere. Her er forretten med fire forskellige slags sild (med tilbehør selvfølgelig) og desserten ikke nævnt – eller snapsen. Hæmningerne sløves af de enorme mængder mad og snaps, og de bøvede bemærkninger fyger i luften! Ja, det er nærmest som om hjernen på deltagerne er lammet ved synet og tanken om al den mad.

Næsten alle de andre historier i bogen er lige så gode. Der er den ikke så sociale Johnny, som bruger al sin tid på strandfiskeri. Han sover og lever udendørs, men vinteren tilbringer han som regel i Assens Arrest, fordi han bryder ind i sommerhusene for at sove. Men Johny trives i arresten, og betjentene hilser ham velkommen hver vinter. En anden handler om Johs, der bryder med sin ungdoms ”kærlighed” Jutta, for at gifte sig med sin brors enke og gør hende lykkelig til hendes dages ende.

Læs den, for saaaten!!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter