De Gyldne Laurbær
0 kommentarer

Den lukkede bog af Jette A. Kaarsbøl

af d. 25. april 2004
Info
 
Sideantal

535

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02273-7

 

Med sin debutbog, “Den lukkede bog”, slår Jette A. Kaarsbøl sit navn fast som en bemærkelsesværdig fortæller. Vi får et indblik i et univers som ligger meget langt fra vores forestillingsverden, og som er beskrevet utrolig virkeligt og realistisk. En virkelig god læseoplevelse.

Bogen handler om Frederikke der lever et meget forudsigeligt liv, men som tager en drastisk drejning, da hun møder den charmerende læge Frederik Faber. Gennem Frederik kommer hun i kontakt med nogle af det moderne gennembruds store navne, som J.P. Jacobsen, Georg Brandes og Herman Bang. Kaarsbøl giver en levende og meget humoristisk beskrivelse af dette intellektuelle miljø, som Frederikke har store problemer med at finde sig til rette i.

Romanen foregår på flere planer. Man følger Frederikke som ung i årene omkring 1875, og som ældre (og bedrevidende) lige før hendes død i 1933. Derudover kommer den alvidende fortæller til orde en gang imellem med skarpe analyser af tiden dengang og i dag. Det gør bogen utrolig relevant. Det er ikke kun en bog om tidlig kvindefrigørelse, men også om isolation, intellektualitet, frihed og om at leve livet og meget andet.

Frederikkes ægteskab med Frederik (ikke omvendt) bliver ikke hvad hun havde forventet. Hun er udadtil den smukke, kloge og bedårende hustru, men indadtil bevæger de to sig på forskellige planer, og ender i en nervepirrende duel. Frederik er påvirket af Georg Brandes’ frihedsidealer, hvorimod Frederikke er styret af andre kræfter.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter