0 kommentarer

Find Holger Danske af Maja Lee Langvad

af d. 3. januar 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

62

Udgivet

2006

ISBN

87-21-02825-7, 978-87-21-02825-1

 

“Find Holger Danske” er en digtsamling, der undersøger begrebet ‘danskhed’ og stiller spørgsmålet ‘hvad skal der til for at man er rigtig dansker’?

Forfatteren til digtsamlingen er født i Korea og bliver adopteret til Danmark som lille, hvilket er omdrejningspunktet i bogen. Maja Lee Langvad bringer tryk af papirer fra sin adoptions-, opholdstilladelses- og statsborgerskabssag og bruger en stor del af digtsamlingen på at stille sin biologiske mor, sin adoptivmor og sig selv spørgsmål angående adoptionen og den etniske identitet, der er svær at definere, når ikke vokser op hos sin biologiske mor.
Sideløbende stiller Langvad blandt andet skarpt på det danske sprog som fx konstellationerne ‘det sorte får’, ‘klap lige hesten’, ‘svinehund’ og ‘perkersvin’ – hvorfor er det ikke ‘den sorte hest’, klap lige svinet’, ‘svinefår’ og ‘perkerhund’? Og hvorfor er det lige at vi er pæredanske og ikke blomme-, æble- eller banandanske?

Alt sammen lyder det jo rigtig fint og digtsamlingen er også et ret fedt eksperiment med danskheden. Desværre er det ofte sådan, at eksperimenter kun fungerer i tænkt form og ikke i virkeligheden, og det samme gælder altså “Find Holger Danske”. Digtsamlingen er ikke særlig spændende at læse og fungerer ikke rigtig som bog. Dog to stjerner for et godt eksperiment og for at stille spørgsmålstegn ved, hvad en ‘rigtig dansker’ er, på en ny måde.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter