0 kommentarer

Et minuts stilhed af Siegfried Lenz

af d. 30. maj 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

141

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7070-107-5

Originaltitel

Schweigeminute

 

Med en 82-årigs livserfaring inde i hovedet på en forelsket 18-årig knægt. Tyske Siegfried Lenz skriver igen formidabelt og anderledes om et velkendt tema.

Da jeg første gang så denne lille fortælling troede jeg at Hovedland havde påtaget sig at genudgivne Lenz på dansk, og med denne mig ukendte titel havde fundet et ungdomsværk eller lignende. Plottet, som beskrevet på bagsiden, at en gymnasieknægt forelsker sig i sin lærerinde, er jo en ganske ligetil og ofte set fortælling. Så enkelt var det nu ikke – heldigvis. Siegfried Lenz, den store tyske forfatter der skrev ”Tysktime” – og ikke mindst en stribe titler om Hamborg hvor han har boet og skrevet siden 1951 – har her i sit 82. år skrevet en refleksiv erotisk fortælling om ungdommelig forelskelse og forstillelse, og forlaget Hovedland har med god sans for det timelige sørget for en solid og lydefri dansk oversættelse med det samme.
Historien beretter om den 18-årige Christians store kærlighed til sin smukke og fascinerende engelsklærerinde, Stella. Elsket for hendes livsglæde, intelligens og nærvær af både elever og andre lærere vil Christian gøre indtryk på hende, opdages af hende. Ikke som elev, men som den mand han føler vokse inden i sig. Hvad der begynder som en let ungdommelig forelskelse, udvikler sig til en besættelse, og forløses positivt i et varmt men også ubekvemt erotisk forhold.

Det der gør denne lille roman så fantastisk er at Lenz ikke skjuler sin tilstedeværelse. Det er den 82-årige Lenz der helt åbenlyst fortæller om begivenheder og følelser på vegne af den 18-årige Christian. Med livserfaringen hos den gamle frasorteres alt det i fortællingen som ikke er vigtigt og vi får derfor præsenteret en meget intens roman, fyldt af fint følt erotik, indsat i en flot refleksiv ramme. Vi – og Christian – kommer derved til at lære om kærligheden, både den lille hurtige ungdommelige kærlighed, og den store altomfattende Kærlighed, begge set fra Lenz retrospektive standpunkt. Sproget er som i alle Lenz romaner en oplevelse i sig selv. Allerede fra første side er det klart at Lenz er én af de største europæiske fortællere, og Jakob Jonia har eminent skildret den tyske kammertonestil på dansk.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter