0 kommentarer

Et andet sted af Signe Langtved Pallisgaard

af d. 5. juni 2014
Info
 
Sideantal

235

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-37647-8

 

“Et andet sted er en roman, der handler om at tabe sit liv på gulvet, falde og rejse sig igen” – fra bagsiden.

Og det er – i en sætning – hvad bogen handler om.

Vi følger Anna i det år, der ændrede hele hendes liv. Oldingen er lige død, Mattis og hun er gået fra hinanden, og hun rammes af stor tristhed, når hun har afleveret sin datter til Mattis og er alene.

For et år siden dannede hun par med Mattis, og de var, sammen med datteren Selma, en lille familie. Men en dag går det pludselig op for Anna, at alt ikke er som det skal være. “Jeg stod bare der og så det almindelige liv udspille sig, mens jeg sivede ud af mig selv som sand mellem fingre”. “Jeg er niogtyve år. Er det virkelig sådan her det skal være?”

Anna har en haft en lillebror, der døde da han var et år; derudover har hun en halvbror, Anders, som bor i Norge, og som Anna har fået et nært forhold til. En aften i toget på vej op til Anders og Hilde, møder Anna helt tilfældigt Alexander, som hun har kendt for mange år siden og ikke set i 7 år. “Jeg havde været forelsket i ham. Han havde ikke været forelsket i mig. Og sådan gik vi til grunde.”

Ved mødet i toget blusser forelskelsen igen op i Anna. “Jeg lagde min fod op på hans sæde, og alle spor af tvivl forsvandt, i samme øjeblik han tog fat om min ankel”. Anna kaster sig igen ud i et forhold til Alexander – hvis følelser er akkurat ligeså lunkne som for 7 år siden.

Der trækkes tråde til Annas barndom. Oldingen, Annas mormor, boede på første sal hos familien, og var en vigtig og nærværende person i Annas opvækst – den lille pige, der følte sig ensom. Barndommen ændrede sig drastisk, da hendes lillebror døde. “Der blev stille, og det er der stadig. Stilheden er blevet overdøvet, men den er her stadig. Tag ikke fejl, den er her stadig. Da min lillebror døde, blev der slukket for lyden på mit liv.” Barndomsminderne – også de fortrængte – er med til at tegne billedet af den person, Anna er blevet.

Forholdet til forældrene er køligt, distanceret. Om faren: “De seneste år har afstanden mellem os sat sig fast”. “Den har rejst sig som en usynlig mur af glas, vi altid banker ind i, når vi forsøger at nærme os hinanden”. Og om moren: “Min mor har ingen anelse om, hvor dårligt hun kender mig. Og det går sikkert også den anden vej.”

Det er en dejlig bog med en melankolsk stemning; den beskriver fint de tanker og følelser, der rører sig i denne unge kvinde, hvis liv er faldet fra hinanden – hendes sårbarhed og sorg over det, hun har mistet.

Bogen er skrevet i et let hverdagssprog, som gør den nem at læse og forholde sig til. Der er kælet for detaljerne i skildringen af parforholdet, der ikke længere er så tæt. Det er ikke svært at sætte sig ind i den unge Annas tanker, hendes skyldfølelser over for Mattis og rædslen over at miste ham. Men også hendes handlinger, en følge af stærke følelser, hun ikke selv er herre over. Jeg blev grebet af Annas historie, som er meget fint fortalt. En flot debutroman!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter