0 kommentarer

Den røde løve af Wouter Van Mastricht

af d. 7. marts 2012
Info
 
Sideantal

461

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-124-3

Originaltitel

Tromps armada

 

I det Herrens år 1639 stævner en spansk armada på små 100 skibe ud fra La Coruña for at bringe friske tropper op til kampen mod De forenede Nederlande. Det katolske Spanien behersker byer som Dunkerque, Brugge og Bruxelles og ønsker nu at knægte det protestantiske Holland fuldkommen. Med kun tolv skibe tager den hollandske admiral Tromp kampen op og tvinger den mægtige spanske armada ind mod den engelske kyst. Efterhånden får Tromp forstærkninger hjemmefra, og da han åbner ild 21. oktober, er spanierne prisgivet. Kun tolv spanske skibe undslipper, over 12.000 spaniere bliver dræbt eller såret. Hollænderne mister ét skib og under 100 mand.

Så vidt baggrunden, som Wouter van Mastricht spinder en svært underholdende ende af. I god tid inden det fatale søslag har admiralitetet i Rotterdam således af skibsbyggeren Telman bestilt en helt ny fregat fyldt med hemmelige innovationer, der kan medvirke til at vende krigslykken. Skibets navn er Den Røde Løve.

Men spanierne har grumme hjælpere, der arbejder under dække i Rotterdam. En af dem er den smukke kvindebedårer Cuzzoni, der vil aflokke Telman hemmelighederne om Den Røde Løve og herefter slå ham ihjel. Telman undslipper, og det bliver nu et kapløb mellem Cuzzonis fæle folk og admiralitetets udsending, tolken Evan Sharpe, om at opstøve Telman. Samtidig skal Sharpe søge at afsløre forræderen i admiralitetet.

Imens sætter Den Røde Løve sejl. Ombord befinder sig en fordrukken kaptajn, en ilter bådsmånd og nogle hundrede søfolk fra alverdens lande, heriblandt en lille gruppe, der har til hensigt at erobre skibet og overlevere det til spanierne. De skyr ingen midler, ej heller blodige mord.

van Mastricht fremmaner forholdene i 1600-tallet, så det grangiveligt føles som at være der selv. Hans landsmænd er brovtende, kyniske, griske, ofte morderiske typer, men de er også flittige og intelligente. Man forstår, hvorfor Holland blev så stor en søfartsnation. Gader og gyder er sølet til i stinkende uhumskheder. De fornemme dølger hygiejniske mangler med kostbare krydderier, de fattige hørmer bare, rotter og fluer har kronede dage.

Forfatteren har et glimrende blik for nationale træk, der gør sig gældende den dag i dag. Han skriver fremragende og har styr på alle de små, sjove detaljer, der gør handlingen og personerne nærværende. Er man til historiske romaner med flotte klædedragter, blafrende sejl og bragende kanoner krydret med menneskelig dårskab og psykologisk drama, er “Den Røde Løve” gefundenes Fressen.

En ikke uvæsentlig detalje er, at bogen på hollandsk hedder “Tromps armada”, mens Cicero har valgt titlen “Den Røde Løve”. Det forrykker i høj grad opfattelsen af plottets omdrejningspunkt. Begge titler er for så vidt dækkende, men alligevel er det, som om pengene ikke helt passer. For hvad handler bogen nu om: Slaget eller skibet?

Miriam Boolsen leverer en lydefri oversættelse med karsk sømandsjargon, friske skumsprøjt og hele takkelagen.

Pudsig inskription på en gravsten:

“Den arme sjæl, der ligger her og stinker
Trak tænder ud på folk og finker.
Hans elegante arm beskrev en cirkel
Dog af og til i stedet for en tand, han tog en kirtel.
En gravplads var den sidste ting, han fik
I tide han tog sit gode tøj og gik.”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter