0 kommentarer

Erik den Røde 2: Ploven og sangen af Preben Mørkbak

af d. 15. december 2007
Info
 
Sideantal

479

Udgivet

2005

ISBN

87-595-2382-4, 978-87-595-2382-7

 

I år 952 bliver Erik Torvaldsson født i Norge. Da hans far dømmes fredløs, kommer han som 14-årig til Island og videre ud i verden. “Ploven og sangen” fortæller om Eriks manddomsår på Island og hans opdagelse af Grønland, hvor han som den første europæer bosætter sig og grundlægger en nation.

I modsætning til den første bog i serien om Erik den Røde, “Skibet og sværdet”, så er “Ploven og sangen” knap så blodig. Selve bogens titel lægger da også mere op til en ældre Erik, der har rendt det værste af sig. I denne bog er vi med, når Erik forsøger at slå sig ned som en stilfærdig bonde på Island. Noget der mislykkes grundigt, og ender med at Erik bliver dømt fredløs, og må forlade øen. I stedet for at rejse til velkendte egne, beslutter Erik sig for at opsøge isen i vest, som andre har fortalt om. Og, som det vil være de fleste bekendt, ender det med at han opdager Grønland, og grundlægger en nation der.

Der hvor seriens første bind, “Skibet og sværdet”, gik helt i selvsving i rå vold, er temaet i “Ploven og sangen” kampen mellem det gamle hedenskab, og den på scenen nyligt introducerede “Hvidekrist”. Erik er til Thor, og kalder ham sin ven, og har intet – overhovedet intet – til overs for hvidekrists efterfølgere. Desværre går Preben Mørkbak endnu en gang i selvsving. Denne gang over den gamle Ase-tro. Personligt, tvivler jeg på at ret mange Ase troende vil kunne nikke genkendende til Preben Mørkbaks underlige New-Ageagtige pladder-religion, som i alt for stor grad gennemsyrer denne bog.

Summa summarum. Det er en spændende bog. På sin vis bedre end den første i serien, men som det er tilfældet med første bind, så har Preben Mørkbak også i denne bog en kæphest – nemlig religionen. Og det i en sådan grad at det bare bliver for meget. Desværre.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter