0 kommentarer

Erik den Røde 1: Skibet og sværdet af Preben Mørkbak

af d. 15. december 2007
Info
 
Sideantal

390

Udgivet

2005

ISBN

87-595-2381-6, 978-87-595-2381-0

 

I år 952 bliver Erik Torvaldsson født i Norge. Da hans far dømmes fredløs, kommer han som 14-årig til Island og derfra videre ud i verden.

Vi følger Erik på hans færd til Island, og vi er med når denne store rødhårede og voldsomt temperamentsfulde viking, forsøger at slå sig til ro på øen. Vi følger Eriks anstrengte forhold til sin far. Vi følger venner og slaver i Eriks verden, og vi følger Erik på hans rejse tilbage til Norge, hvor han vil søge oprejsning for slægten, der blev vanæret da hans far blev dømt fredløs.

Vikingevold i rå mængder. Det er sådan stort set essensen af denne den første af to bøger, om Erik Den Røde. Et vikingebillede der kan undre en og anden, når man nu kender Preben Mørkbak som ekspert udi vikinger i almindelighed, og Erik Den Røde i særdeleshed. Han har bl.a. begået en række udsendelser på TV, sammen med Søren Ryge, om netop selv samme Røde Erik. Utroligt spændende udsendelser.

Men bogen. Jo, altså, den er da spændende nok. Sine steder endda særdeles spændende. Alle de historiske facts er på plads. Årstallene, byernes opbygning, værktøj og husgeråd, langskibene og alt det andet der hører vikingerne til, alt sammen i tråd med historien som vi kender den. Men vikingerne selv. U-ha-da-da. De er vilde, voldsomme og ærekære i en grad, så blodet sprøjter ud af bogens sider. De spændende beskrivelser af vikingens hverdag som bonde og fisker, og af vikingesamfundets sammensætning, drukner fuldstændigt i urimelige mængder af rå og afstumpet vold, og det er ærgerligt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter