0 kommentarer

En kvindes pris af Somaly Mam

af d. 16. juli 2009
Info
 
Forfatter
Sideantal

229

Udgivet

2009

ISBN

978-87-12-04611-0

Originaltitel

Le silence de l'innoncence

 

Somaly Mam bliver som 9-10-årig solgt af sin bedstefar til en mand, der misbruger og mishandler hende. Som kun 14-årig bliver hun gift med en meget voldelig mand, som hendes nye “bedstefar” skylder penge. Ikke ret lang tid herefter ændres hendes liv igen, da hun sælges videre til et bordel og der går flere år, inden hun slipper ud af dette helvede.

I stedet for at gå til grunde over al den umenneskelige grusomhed, formår hun at kæmpe sig ud af tyranniet. Hun flytter væk fra Cambodja med sin franske kæreste, og begynder i Frankrig at tjene penge ved forskellige jobs bl.a. rengøring. Livet dér er et meget anderledes liv, end det liv hun hidtil har levet, trods dette beslutter de sig for at flytte tilbage til Cambodja. Somaly kan dog ikke bare lægge sine oplevelser bag sig, da hun ved at mange piger og kvinder stadig lider, og hun giver sig til at kæmpe deres sag. I starten i det små med at rende bordellerne på dørene og dele kondomer ud. Senere får hun startet centre op for piger og kvinder, og hun vier sit liv til at hjælpe andre.

Grusomt, frygteligt og umenneskeligt er ikke dækkende for de forbrydelser, som der skrives om i bogen. Det er så forfærdeligt, at ord ikke kan beskrive det, men jeg synes at man får tegnet et uhyggeligt billede af forholdene. Jeg blev indimellem helt dårlig, men samtidig også utrolig berørt af, hvordan Somaly trods det hun har været igennem, tør stå ansigt til ansigt med bagmændene. Noget som gjorde mig mest ondt og gal i skralden, var at høre om hvordan det er almindeligt at børn ned til 5-6 års alderen bliver solgt til bordelejere. Mændene i Cambodja vil betale meget for at have sex med en jomfru, da det menes at være livsforlængende og give styrke. Når pigerne er voldtaget bliver de igen syet sammen til den næste kunde. Føj for pokker!

Som Ayaan Hirsi skriver i bogens forord, så kan Somaly Mams historie være til stor inspiration for alle os andre. Hun har bevist, at det er muligt at ændre andre menneskers skæbne. Utrolig stærk fortælling som på en og samme tid er både modbydelig og smuk, for lignende selvopofrelse er sjælden at se. En hård fortælling, ja, men helt klart også en øjenåbner.

Du kan læse mere om Somaly Mam og The Somaly Mam Foundation på www.somaly.org

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter