0 kommentarer

En kommende husmors bekendelser af Elin Eldestrand

af d. 5. januar 2018
Info
 
Sideantal

243

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93618-09-1

Originaltitel

En framtida hemmafrus bekännelse
oversætter: Ulrikke Bak

Udgave

1.

 

“Jeg vil definitivt ikke kalde mig en morder. Mordere er frygtelige, onde mennesker. Jeg er mere en ‘problemløser’.”

Ordene er Charlies, hende møder vi første gang på hendes første skoledag i 1947, hvor hun oplever, at både læreren og en klassekammerat, Heksen Lömsk, kan være onde mennesker, der gør livet surt for en lille pige. Charlie er skyld i at læreren samme dag falder ned ad en trappe og dør  – rædselsslagen gemmer hun sig på skolen, hvor hendes mor finder hende. Men hun får ikke bebrejdelser fra moren – tværtimod, hun har jo blot løst et problem, og livet går videre.

Charlie og hendes mor lever i et fattigt område, med fugt på væggene, og et tomt køleskab – moren arbejder på ’det fine hotel’, hvor hun stjæler mad og tager tøj med hjem til Charlie, som hotelgæster har glemt. Desuden har hun et bijob, som både skaffer hende penge, naturalier og forskellige tjenester, som er værdsat.

Charlies mor vil for enhver pris beskytte sin datter mod hendes plageånder – og hvis det indebærer at slå ihjel, ja, så er det det hun gør. Problemløser… ikke morder.

Det er en underholdende, virkelig sjov bog, som foregår i slutningen af 50’erne og starten af 60’erne. Vi følger Charlie som ung, hvor hun arbejder for en sur cafeejer, og hænger ud med Bosse, som kun er ude på én ting. Vi hører om kælebakken, hvor de unge mødes – og om en uønsket graviditet.

Charlies liv tager en drejning, da hun forelsker sig i drømmeprinsen Erik – men han er sammen med Heksen Lömsk, og hvad gør man så?

En skøn bog fra en tid, hvor de unge havde andre udfordringer end i dag, men som stadig kredser om evigt aktuelle emner som forelskelser, grov mobning – og hertil kommer lig i haven! Der er en del ’sjuskefejl’ i bogen, som burde have været rettet, men det er ikke noget der forstyrrer læsningen som sådan.

Som en ekstra bonus slutter bogen med novellen ‘Den nedgravede fodboldtræner’ som foregår i sommeren 1974. Her møder vi igen vores hovedperson, Charlie, nu som mor til 2 børn, som hun vil gøre alt for at beskytte – og konstaterer, at hendes holdning til folk, der gør livet surt for andre, ikke har ændret sig – og at hun stadig er i stand til at handle resolut og effektivt!

Læs den – den er underholdende, morsom og lidt skræmmende…

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter