0 kommentarer

En engel bag øret Af Sally Altschuler

af d. 17. december 2011
Info
 
Sideantal

311

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10915-3

 

Frodigt fabulerende, finurlig fortællekunst – det er Sally Altschulers roman “En engel bag øret”. Med romanen går forfatteren/fortælleren tilbage i sin slægts historie, som den udfoldede sig i slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet i den vestlige del af det, der dengang var Rusland.
Fabulerende – med såre realistisk virkende islæt af “magisk virkelighed” skildres den jødiske families op- og nedture med forfatterens tipoldefar Berel som fortællingens midtpunkt.

Det er gribende og utroligt morsomt at få indblik i den familiekrønike, forfatteren har kreeret.
Med personlige, konkrete kommentarer fra den virkelige nutid sætter forfatteren adskillige episoder i slægtshistorien i perspektiv, så man fornemmer den lange røde tråds eksistens.
Om sit greb på stoffet skriver han: “En historie kan være nok så sand, men hvis den ikke fortælles, så er den ikke virkelig. Og omvendt. Der findes ingen virkelighed, som ikke er fortalt. Sandheden og virkeligheden er ikke nødvendigvis det samme. Hvis man kan tillægge historier nogen iboende stræben, så er det en stræben efter at blive virkelige”.

Med dette udgangspunkt forekommer det ganske naturligt, at Berel kan tale med dyrene; de fleste sådanne samtaler fører han med sin filosofiske hest Hillel. Et vidunderligt sted er, hvor de to taler om tidens beskaffenhed. Hillel har netop droppet en række pærer på vejen. Berel spørger: “…Kan vi også gå baglæns i tiden? Hvis vi kan det, vil jeg gerne have, at du vender om lige nu…” Hillel: “Det er ikke nogen god ide. For så skal jeg gå i mit eget lort.”

På www.altschuler.dk ses forfatterens stamtræ – en god hjælp til at holde styr på de mange personer – endnu bedre ville det have været, om stamtræet var at finde i selve bogen. En fin hjælp i bogen er listen med ordforklaringer, idet der naturligt forekommer mange jiddische ord og udtryk i romanen.
En stor læseoplevelse!

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter