0 kommentarer

En bøn for Owen Meany af John Irving

af d. 23. september 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

701

Udgivet

2005

ISBN

87-595-2481-2, 978-87-595-2481-7

Originaltitel

A Prayer for Owen Meany

 

”En bøn for Owen Meany” er en lang historie om en meget kort person. Men den er god. Rigtig god.

Han er først og fremmest en lille gut, Owen. I skolen passerede klassekammeraterne ham rundt mellem deres højt hævede arme. Lærerne blev sure og beordrede omgående Owen at komme ned derfra. Owen selv, var ikke vild med situationen, men accepterede på sin egen måde tingenes tilstand.

“PUT ME DOWN! CUT IT OUT! I DON’T WANT TO DO THIS ANYMORE. ENOUGH IS ENOUGH. PUT ME DOWN YOU ASSHOLES”

Dernæst er Owens stemme minimal. Han taler i naturlig falset, hvilket bogens typografi anskueliggør ved at skrive hans replikker med de store bogstaver.

Og sidst men ikke mindst, kommer Owen som 11-årig ud for en tragisk hændelse. I en lilleput-baseballkamp rammer han for en gangs skyld bolden. Så det synger. Bolden flyver gennem luften, rammer Owens bedste vens mor i baghovedet, og slår hende ihjel på stedet.

Dén hændelse bliver bogens motor. Owen bliver nødt til at få det til at give mening for at overleve. Ikke alene det hændelige mord, nej alting skal pludselig give mening for den stakkels knægt. Det driver fortællingen om de to venner frem. Op gennem tressernes kærlighed, kampe og nederlag, helt op til sidst i firserne, hvor vennen fortæller historien fra.

Irvings bog handler om mod og ydmyghed. Modet til at rejse sig mod de store, og modet til at underkaste sig de større sammenhænge. “En bøn for Owen Meany” er velskrevet, morsom og gennemtænkt. Som et regnestykke går den op til sidst. Op i en højere enhed.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter