0 kommentarer

Drømmefakultetet af Sara Stridsberg

af d. 10. februar 2008
Info
 
Sideantal

365

Udgivet

2007

ISBN

978-87-11-31386-2

Originaltitel

Drömfakulteten

 

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2007, romanen “Drømmefakultetet”, sætter tykke, tykke streger under, at der er forskel på kvaliteten af litteratur. I “Drømmefakultetet” skriver svenske Sara Stridsberg sig til en ubetvivlelig frontposition i nyere nordisk litteratur. Historien er som sproget; råt og voldsomt og ekstremt fængende.

“Der vil altid findes mænd som vil kneppe druknende mennesker”.
Solanas/Stridsberg om prostitution.

Romanen tager udgangspunkt i den amerikanske feminist Valerie Solanas. I indledningen står der, at bogen ikke er en biografi, men en litterær fantasi om et voldsomt og udsat kvindeliv. Et kvindeliv, der bliver berygtet, da Valerie Solanas i 1968 skyder Andy Warhol.

Romanens Valerie Solanas et misbrugt barn, opvokset med en fordrukken mor, der finder sit selvværd i lede, fede mænd, der altid bare er på gennemrejse i hendes liv. Valerie stikker af og ernærer sig som prostitueret nærmest uafbrudt fra teenageårene frem til sin usle død på et hotel i Tenderloin District, et luderkvarter i San Francisco:

“Cosmogirl flimrer forbi mellem små eksploderende skyer af glemte steder og replikker, hotelsengen er en brændende ørken af alt det, du ikke gjorde, og alt det, du gjorde forkert, den er dyb som ti tusind favnes oceanvand af alt det, du glemte, og alle de gange, du glemte at sige farvel.”

Det er glødende læsning. Valerie siger om sin luderkarriere, at nogen jo skal gøre det, og hun kan ikke bære, at en anden skal overtage hendes plads, hvis hun ikke gør det. Hun kalder konsekvent salg af sex for voldtægt, hvilket er noget af et statement i en tid, hvor ingen rigtig synes at kunne se det indlysende i, at sex ikke er en menneskeret, og at man aldrig bør kunne købe et andet menneske.

Valerie er et forkrampet og besværligt menneske, som aldrig kommer fri af sin barndom og et deraf direkte afledt skærende had til mænd og deres had til kvinder. Det lyder ikke som noget, man har lyst til at læse, men gør det alligevel, fordi du aldrig har mødt nogen, der bare nærmer sig Valerie i intelligent, ødelagt vanvid.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter