Pulitzer Prize
0 kommentarer

Empire Falls af Richard Russo

af d. 25. august 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

551

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7955-632-4

Originaltitel

Empire Falls (amerikansk)

 

Empire Falls har i generationer været en driftig industriby båret frem af familien Whitings fabrikker. Men i løbet af de senere år er fabrikkerne blevet lukket, og arbejdsløsheden plager byen.

Miles Roby er dog ikke afhængig af fabrikkerne, om end nok af familien Whitings. Han bestyrer nemlig Empire Grill, som ejes af familien Whitings. Egentlig skulle han have læst videre, og han var da også startet på college, men så fik moren kræft, og trods hendes alvorlige protester tog han hjem for at være hos hende. Her fik han job på grillen og hang fast, da han endte med at gifte sig med Janine og fik datteren Tick.

Oven over byen ruger Mrs. Whiting som en sort edderkop. Nok er fabrikkerne solgt, men hun har stadig en ganske betydelig formue og ejer stort set alt, hvad der er værd at eje i Empire Falls – herunder også en del menneskesjæle.

Romanens omdrejningspunkt er Miles, en lidt veg mand som lider af en overdreven skyldfølelse og trang til at gøre det rigtige. Han finder dog efterhånden ud af, at det rigtige for andre, ikke altid er det rigtige for en selv, og denne udvikling får en række konsekvenser.

Omkring Miles befinder sig en række andre ligeså interessante skæbner; broren David som er noget yngre end Miles, og som Miles altid har anset for totalt uansvarlig; Janine som Miles giftede sig med og som nu vil skilles; datteren Tick der er den eneste Miles ubetinget elsker; faderen Max som stort set aldrig var der i barndommen og nu driver plat på Miles alligevel; og så er der alle de andre Walt, Bea, fader Mark, Jimmy Minty, John Voss og ikke mindst Mrs. Whiting.

“Empire Falls” er en pragtfuld roman, som da også blev belønnet med Pulitzerprisen da den udkom på amerikansk i 2002. En stor del af romanen handler om skyld, men også magt og brugen af magten er et vigtigt emne.

Richard Russo beskriver ganske fantastisk livet i den lille provinsby og de skæve skæbner, som udfolder sig her. Det gjorde han også helt eminent i “Hvem er fuldkommen”, der udkom på dansk i 1995. “Empire Falls” er helt i samme klasse og kan kun anbefales til alle, som holder af vidunderlige historier om menneskeskæbner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter