0 kommentarer

Elskede Peter af Jette Varmer

af d. 13. december 2006
Info
 
Sideantal

343

Udgivet

2006

ISBN

978-87-89715-33-9

Originaltitel

Elskede Peter

Udgave

1.udgave

 

Dette er en medrivende og intens historie, som bygger på historien om Anne Franks liv. Hvor Anne Franks dagbog stopper d. 1. august 1944, få dage før Baghusets beboere bliver arresteret, fortæller denne bog hele historien.

Peter flytter sammen med sine forældre ind i Baghuset. I tiden lige efter er det ikke ene rosende ord Anne har at sige om Peter, men hun knytter sig langsomt til ham. De to finder en trøst i hinanden, men må skilles da de ankommer til Auschwitz. Bogen fortæller historien om deres forhold.

Anne og Hannah var tæt knyttet til hinanden, og Hannah bliver knust, da hun finder ud af, at Anne er rejst uden at sige noget til hende. Hannahs mor er gravid, hvilket betød at de ikke selv kunne rejse nogen steder. Hannahs historie er utrolig spændende men meget tragisk.

Ligeså hjertegribende var det at læse om Miep og de andre som hjalp beboerne i Baghuset. Uden dem havde familien ikke kunnet leve, da de skaffede mad og diverse fornødenheder til dem. Men ikke mindst ofrede Miep og dem omkring hende, deres egen sikkerhed for at redde andre.

”Det gik godt i to år. To år i håb og frygt, indtil den dag, da medlemmer af det hemmelige politi trådte ind i forkontoret til Miep og Bep, og alt var tabt.
Anne vil aldrig vende tilbage. Hun blev sultet halvt til døde, inden hun til sidst blev fældet af den tyfus, der hærgede de tyske koncentrationslejre mod slutningen af krigen. Hendes mor blev dræbt, ligesom hendes storesøster Margot og de øvrige bofæller fra det hemmelige skjulested.
Kun Otto Frank overlevede. Men hvad er livet for et menneske, der har mistet sin kone, sine døtre og det meste af sin omgangskreds?”
(side 19)

Det er et beundringsværdigt mesterværk. Bogen er velskrevet, hvilket betyder at selvom der er mange fakta og informationer, så har forfatteren formået at fastholde spændingen gennem hele bogen. Jeg græd, da jeg læste om de ydmygelser, som de måtte finde sig i. Det skræmmende ved historien er, at det ikke bare er en enkelt families grusomme oplevelser, men en påmindelse om hvordan de 6 millioner jøder må have følt, som under krigen blev dræbt af nazisterne. Det varer længe, hvis det da nogen sinde sker, inden jeg får de billeder ud af hovedet, som blev dannet mens jeg læste bogen.

I en artikel til Frederiksborg Amts Avis (6. oktober 2006, 1. sektion side 10) udtaler Jette Varmer at hun af respekt for historien, ikke har digtet frit, men derimod holdt sig til den sandfærdige historie og hun anslår at 99 % af handlingen stemmer overens med hvad der virkeligt skete.

Bagerst i bogen findes et appendix med blandt andet fakta om krigen og en tidslinje. Derudover finder man en oversigt over personerne omkring Anne Frank med en beskrivelse af hvem de er og hvad der hændte dem både før og efter krigen.

Forfatteren Jette Varmer debuterede som forfatter i 1999 og er datter af den kendte børnebogsforfatter Hjørdis Varmer. Du kan læse mere om bogen og om forfatteren på forlagets hjemmeside: www.vadis.dk

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter