0 kommentarer

Ekspeditricen af Aksel Selmer

Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2016

ISBN

978 87 7151 1970

Originaltitel

Ekspeditricen (norsk) - Oversat af Kamilla Jørgensen

Udgave

1. udgave

 

I oplægget til denne roman står der, at ”norske Aksel Selmer er tilbage i den postapokalyptiske fjeldverden, som han beskrev i sin bog ”Bomvogtersken””. Her blev jeg ganske svedig, for jeg har læst ”Bomvogtersken”, men kender ikke ordet postapokalyptisk.  Gad vide, hvor mange læsere, der kender det ord. Måske man skulle have fundet et synonym?

Ikke desto mindre er bogen på samme tid dragende og frastødende med en modløs og dyster stemning over sig. Til tider føler man sig som læser ganske vægtløs, og ved ikke rigtigt hvad man skal mene.

Vi befinder os et unavngivent sted – en uddøende lille by på et fjeld et sted, sandsynligvis i Nordnorge, hvor fortælleren sammen med sin bror har overtaget forældrenes købmandsbutik. Fortællersken = ekspeditricen står bag disken, mens hendes bror gemmer sig – enten inde på kontoret eller i lejligheden på første sal med sin nygifte kone.

Vi fornemmer, at de to søskende har et incentiøst forhold, men på intet tidspunkt virker det frastødende eller forkert, det er bare sådan det er blevet, og de synes begge to at have glæde af det.

Der kommer færre og færre varer på hylderne, og der kommer færre og færre kunder. Broderen skylder penge til leverandøren, og kunderne forsvinder.

Den dystre stemning understreges af, at byens kirkegård bryder sammen under den evige regn, og de to søskende må grave deres fars kiste op, for at denne ikke skal skride i floden. Samtidig finder ekspeditricen en af stamkunderne død på en afsides ejendom. En kvinde, der levede alene med sine hunde, og det viser sig, at hundene har taget godt for sig af liget. Uhyggelige scener beskrevet med en realisme og kynisme, der gør, at man som læser siger ”nå, ok, så det sådan det er”.

Ekspeditricen beslutter sig for at tage til nabobyen for at skaffe varer, men her bliver hun narret og udnyttet – hun har aldrig været uden for sin egen lille by og ved ikke, hvordan man gebærder sig. På et tidpunkt ved man ikke rigtigt, om hun er mentalt tilbagestående, eller bare naiv – og igen, som læser ”finder man sig i, at sådan er det”

En intens historie, som man bliver i tvivl om kunne ske i virkeligheden – engang for længe siden, eller nu? Og facinerende at man som læser accepterer kulissen.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter