0 kommentarer

Dansk standard af Kim Leine

af d. 2. februar 2020
Info
 
Sideantal

274

Udgivet

2019

ISBN

978-87-02-28079-1

Udgave

1.

 

Jeg ved helt ærligt ikke rigtig hvad jeg skal synes om Kim Leine’s Dansk standard. Den er i hvert fald mystisk. Og lidt småklam. Ofte også ubehagelig. Og bestemt anderledes end noget andet jeg har læst. Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at det er en grænseoverskridende bog.

Bogen handler om et søskendepar. Han lever et stille liv, har aldrig haft en kæreste, arbejder for Dansk Standard og vil gerne have en hund. Han hedder E. Hun, Mette er en ustabil og selvskadende læge. Hendes minder om barndommen er mildest talt elendige. Det var her den selvskadende adfærd startede. E’s opfattelse af barndommen er noget anderledes, indtil ubehagelige minder begynder at dukke op.

Det starter med en hund. E vil gerne have en hund. Men at eje en hund viser sig at blive en helt igennem grotesk oplevelse, der både inkluderer voldtægt og dødsvold. Samtidig prøver Mette at finde mening med tilværelsen ved at holde vilde fester, der inkluderer obduktioner af døde kroppe og besøg hos Teosofisk Verdensuniversitet.

Kim Leine har skrevet noget meget underligt med Dansk standard. Jeg har svært ved at sige om jeg kan lide den eller ej, om den er gal eller genial. I hvert fald vendte jeg tilbage til bogen gang på gang, men spørgsmålet om hvad der mon nu ville ske? Mon den næste begivenhed virkelig ville kunne være mere ekstrem og mystisk? Og langt de fleste gange var svaret til det spørgsmål faktisk ja. Det kan blive mere underligt. Det kan også blive mere grotesk.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter