0 kommentarer

Du store verden : en samtale om brændpunkter, brudflader, korsveje og fremtiden af Mette Holm, Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen

af d. 16. december 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

366

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5787-1

Originaltitel

interviewer: Mette Holm (f. 1953) ; interviewede: Mogens Lykketoft, Uffe Ellemann-Jensen

 

Velkommen i samtalekøkkenet hos to store politikere: Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft. To mand fra hver sin politiske fløj, som er overraskende gode venner og som har et debatprogram på DK-4, hvor de diskuterer verdens gang. I en god tone, og de er faktisk enige langt henad vejen. Imponerende, særligt den gode tone, som ellers fuldstændig fraværende når dagens karrierepolitikere toner frem på skærmen. Men Uffe og Mogens kan noget så simpelt som at holde en respektfuld tone, også når de er uenige. Respekten er der på trods af uenighederne. Reelt er det det der kendetegner gode venner. Det burde egentlig ikke være et særsyn blandt politikere, der trods alt – i det mindste i teorien, har diplomatiet som deres vigtigste personlige egenskab.

De to gamle knarke øser af deres gigantiske viden, og de følger stadig utrolig godt med i hvad der rører sig lige nu. Det bliver blandt andet til et godt indblik i mekanismerne bag brexit og hvilke dilemmaer det nu stiller EU og Storbritannien i.  Geografisk kommer vi verden rundt, fra Kina, over Indien og Europa til USA, og selvfølgelig er der også plads til at vende andedammen Danmark. Ved de indenrigspolitiske diskussioner bliver det lige selvsmagende nok, men ellers er bogen fremragende. Men det udenrigspolitiske er klart mest spændende. Store problemer sættes i perspektiv, hvor rigtig meget ikke berøres i danske medier, så man kan lære en hel masse, f.eks om Kinas rolle som investor i både Afrika og Grønland, samt kinesernes vandinteresser i Tibet, der kan betyde at der lukkes af for vandforsyningen til mange hundrede millioner indere. Der er tonsvis af tankegods og kloge betragtninger at finde her. Den perfekte julegave til den videbegærlige læsehest.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter