0 kommentarer

Nordstjernen af D. B. John

af d. 16. december 2018
Info
 
Sideantal

494

Udgivet

2010

ISBN

978-87-400-4157-6

Originaltitel

Star of the North - oversat af Hans Larsen

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Jeg er begejstret på et højt niveau! En helt igennem forrygende bog, der er svær at lægge fra sig, og som er krøbet ind under huden på mig.

På ét plan er bogen en spionroman, men på et andet plan er det en bog om, hvordan det er som menneske at leve i Nordkorea. Det er småt med spionromanernes store biler, lækre damer og tju-bang; til gengæld tegnes der nogle skarpe portrætter af bogens personer og de politiske forhold, og det gøres så intenst, at man til tider er bange for, at man er der selv. Og trods alle umenneskelige forhold, er der et ganske spinkelt håb for dem, der formår at holde et lille bitte lys tændt i det mørke, de er fanget i.

D.B.John har været medforfatter på bogen ”Pigen med de syv navne” om den unge Hyeonseo Lees flugt fra Nordkorea og besøgte selv Nordkorea i 2012.  Med afsæt i disse to ting samt diverse litteratur om forholdene i Nordkorea, har han skrevet romanen ”Nordstjernen”, der foregår dels i USA dels i Nordkorea i årene op til Kim John-ils død i 2011.

Den unge koreansk/amerikanske kvinde Soo-min forsvinder sporløst fra en strand i Sydkorea. Hun var på stranden sammen med en mandlig studiekammerat, og da ingen kan finde spor af dem, lukker politiet sagen med en bemærkning om, at de er druknet. Det svar kan Soo-mins tvillingesøster Jenna ikke leve med, og hun må i de kommende år gå til psykolog for at hele såret efter den søster, der var hendes anden halvdel, og som hun ikke kan acceptere er væk.

Jenna bor i USA, studerer koreansk sprog, koreansk politik og koreansk kultur, og bliver rekrutteret af CIA til at infiltrere det nordkoreanske styre. Hun får sin ilddåb ved et møde mellem den amerikanske regering og højtstående diplomater fra Nordkorea, der er kommet i stand efter en nordkoreanske missilaffyring.

Bogen har flere spor, og hvert spor givet os et unikt indblik i, hvordan det måske er at leve i Nordkorea – alt sammen superspændende og superskræmmende.

Vi møder den gamle kvinde Moon, der har været i arbejdslejr og tjener til dagen og vejen på sortbørsmarkedet, og diplomaten Cho Sang-hos, der den ene dag er en feteret mand i Nordkorea og den anden dag  tortureres og kommer i fangelejr, fordi hans bedstefar var spion.

De tre begivenheder – Soo-mins forsvinden, Moons sortbørshandel og Cho Sang-hos deroute flettes stille og roligt sammen til et uhyrligt plot. Og Jenna begiver sig ud på en rejse til det lukkede land, som hun ikke ved, om hun vender tilbage fra.

En fængslende bog med en spændende måde at mikse fiktion og non-fiktion på.

Sidst i bogen beskriver forfatteren nogle af de ting, han har brugt som kulisse i bogen, blandt andet Nordkoreas bortførelsesprogram, deres yngelprogram, gangsterdiplomaterne, Gulag og den kære leders tog ”Nordstjernen”, der er titlen på bogen. Hvis man har lyst til supplerende læsning, lister forfatteren også en række bøger, der danner grundlag for bogen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter