0 kommentarer

Drømmespinderi af Patti Smith

af d. 15. december 2016
Info
 
Sideantal

94

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-148-3

Originaltitel

Woolgathering (oversat af Charlotte Kornerup)

Udgave

1. udgave, 3. oplag

 

Den amerikanske sangskriver, guitarist og billedkunster Patti Smith (født 1946) har trods et stort talent aldrig fået det helt store kommercielle gennembrud, som hun egentlig har fortjent.

Udover at have udgivet flere anmelderroste albums har hun også skrevet flere bøger, herunder erindringsbøgerne ”Drømmespinderi” og ”Just kids”, hvoraf især sidste bog er blevet beskrevet som et mesterværk inden for sin genre.

”Drømmespinderi” er dog den eneste bog jeg indtil videre har læst af Patti Smith og derfor også den, som jeg anmelder her på dette ganske fremragende bogsite.

Bogen blev første gang udgivet i 1992, men er nu genudgivet – denne gang med illustrationer og fotos, der ikke var med i første udgave.

”Drømmespinderi” indeholder glimt af erindringer fra den legendariske musikers barndom og ungdom – og det er erindringer, der ofte fokuserer på det nære og de små glæder i hverdagen, som de fleste ofte tager for givet:

Patti Smith, der plejer sin lillesøster Kimberly, der i perioder af barndommen lider af svær allergi.

Glæden Patti Smith har som barn ved at have hunden Bambi som nærmeste følgesvend og sorgen, da Bambi skal gives væk fordi søsteren ikke kan tåle pelsdyr.

Livet som forfatter i storbyen New York, hvor hverdagene ofte går med at drikke the og spise brød med olivenolie på stamcafeen og glæden ved, at se den samme klassiske film hjemme i lejligheden for efterfølgende at falde ind i en taknemmelig søvn og dernæst vågne midt om natten og få øje på månen gennem et åbent tagvindue.

”Drømmespinderi” er en indtagende bog, der trods sit ganske beskedne sideantal både begejstrede og charmerede mig.

Patti Smith har med ”Drømmespinderi” bedrevet en erindringsbog, der er reflekterende og holdt i en poetisk tone. Der er her tale om et sprogligt mesterværk fra en moden kunstner, en bog, der er fyldt med stemningsfulde anekdoter og som rammer et hjørne i læserens hjerte, man dårligt anede eksisterede før man læste denne bog.

”Drømmespinderi” er en af de bøger man bliver glad af at læse – det er et lille mesterværk, der beviser, at litteraturen ikke er død, men derimod lever i bedste velgående, og derfor er det en bog jeg anbefaler jer andre at læse i juleferien.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter