0 kommentarer

Drift – Seks noveller om lidenskab og død af Anne-Marie Vedsø Olesen

af d. 18. marts 2023
Info
 
Sideantal

141

Udgivet

2023

ISBN

9788779949225

Udgave

1 udgave

 

Selv om Anne-Marie Vedsø Olesen har skrevet mange bøger, så kender jeg hende kun fra de første to bøger i serien om Vølvens vej, Snehild (2021) og Misteltenen (2022). De er begge velskrevet så da jeg så der var udgivet et novelle samling, blev jeg nysgerrig og tænkte den må jeg læse.

Jeg skal love for at det er noget af et spring i forhold  til en fortælling om nordisk  mytologi, befinder vi os i nutiden i en verden af elskov og dødsdrift.

Drift består af et forord og seks noveller, hvoraf de fem tidligere har været offentliggjort i forskellige sammenhæng. Min hvidklædte ven, er sjovt nok ikke udgivet tidligere, på trods af at det faktisk er den første novelle hun skrev, så tidligt som 1977. Det er noveller lidt ud over det sædvanlige, ud over at de oser af at være styret af drifternes vold, hvor der leves så det kan mærkes, så har de også et strejf af humor og tvist. Der er dog to af novellerne, “Brangænes medicinsk” og  “Orkestergraven” der er meget makabre og ikke ligefrem læsning for sarte sjæle, begge novellerne er meget blodige i forhold til de resterende, og har man evnen til at visualisere det man læser er det ikke et smukt billede der kommer frem. Personligt synes jeg “Tip” er den bedste novelle i samlingen, men det skyldes at jeg er lidt vild med plottet, og så er den ikke helt urealistisk.

Da noveller jo er korte fortællinger, vil jeg ikke gå ind i de enkelte handlinger men blot bedømme samlingen i sit hele. Jeg ved dog ikke helt hvad jeg synes om Drift, der er to tre noveller jeg synes er rigtig gode, medens jeg ikke helt sikker på hvad jeg synes om resten. Men at de har noget substandard er der ingen tvivl om….man kan ikke helt få dem ud af systemet efter at de er læst.

Personligt finder jeg ikke novellerne helt så velskrevne som bøgerne om Vølvens vej, men det er jo også en helt anden genre.

Anne-Marie Vedsø Olesen (1962) er uddannet læge fra Københavns Universitet, 1993. Hun debuterede i 2000 med romanen Salernos sol på Gyldendal.

Bogen er et anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter