0 kommentarer

Billy Summers af Stephen King

af d. 14. juni 2022
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

553

Udgivet

2022

ISBN

9788740072983

 

‘Billy Summers’ af Steven King er umiddelbart en klassisk historie om en lejemorders sidste job, der selvfølgelig er ekstra godt betalt, og så kan han gå på pension. Og selvfølgelig bliver han snydt og går på hævntogt. Det har man også læst om før, så ikke meget nyt under solen der. Når man så tilføjer, at det tilmed ikke er specielt ophidsende eller dramatisk, så kunne man tro at det ikke er en bog der er værd at læse. Men tro endelig om!

For bogens helt store styrke ligger i Steven Kings ualmindeligt ferme fortælling om almindelige menneskers liv, som Billy Summers får indkig i. Han må nemlig som del af det sidste job flytte ind i et nabolag i en provinsby, hvor han skal bo i længere tid inden “the target”, målet, viser sig i byen. Har falder han godt ind i livet på gaden, med naboer og genboer, og de forskellige ansatte i en kontorbygning, hvor han skal lade som om han arbejder som forfatter.

Beskrivelsen af “Smalltown America”, den lidt søvnige provinsby, og dens mangfoldige beboerskare, der bl.a. omfatter resignerede seniorer – som vagten Irv, der nu som pensioneret politibetjent arbejder de sidste år af arbejdslivet som vagt i kontorbygningen – eller den rastløse og lidt frustrerede revisor Phyllis, der midt i livet er i ægteskabeligt og måske også karrieremæssigt dødvande – eller de glade og ubekymrede forstadsfamilier med børn, der uden at vide det bliver rigtig gode venner med en professionel morder – er simpelthen bare fængslende.

Steven King er eminent til at fange stemninger og følelser, formår på fornem vis at levendegøre provinslivet, og gør det nærværende. Ligeledes er alle persontegninger overbevisende, herunder de meget forskellige kriminelle typer, Billy kommer i kontakt med ifb. med opgaven. Dertil krydrer han fortællingen med Billy Summers oplevelser som U.S. Marine, både under træningen som skarpskytte og under slaget om Falluja i Irakkrigen i 2004. Oplevelser der prægede vores hovedperson lige så meget som den kaotiske opvækst med en alkoholiseret mor i en trailerpark, og senere livet på et børnehjem, gjorde det.

Så, ikke bare en simpel historie om en lejemorders sidste job, men er intenst og fascinerende portræt af Amerika, almindelige menneskers liv, både på solsiden og skyggesiden af tilværelsen. Foruden Billy Summers eget ydre og indre liv, der både rummer stræben, håb, alvorlige refleksioner om godt og ondt og livet som lejemorder. Og kærlighed, både den aggressive og blide af slagsen, som er livgivende eller dræbende. Også her mestrer Steven King at lægge nuancer ind i fortællingen, der munder ud i at være en skøn, bevægende og tankevækkende læseoplevelse, der sad i undertegnede en god tid efter læsning.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter