0 kommentarer

Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee

af d. 7. november 2005
Info
 
Sideantal

334

Udgivet

1971

ISBN

978-87-11-33418-8

Originaltitel

To Kill a Mockingbird

 

Da ”Dræb ikke en sangfugl” udkom i USA blev den anset for at være farlig pga. beskrivelserne af racerelationerne, og den blev midlertidigt fjernet fra flere amerikanske skolebiblioteker i 1970´erne og 1980´erne. Bogen er imidlertid et vigtigt bidrag i diskussionen om racerelationerne i USA og bogen er derfor lige så relevant i dag som den var da den udkom i 1960.

”Dræb ikke en sangfugl” foregår i 1930´erne i USA, nærmere bestemt sydstatsbyen Maycombe i Alabama. I Maycombe bor søskendeparret Jem og Jean Louise (der bliver kaldt Spejder) sammen med deres far, Atticus Finch, der er en respekteret sagfører i byen. Jem og Spejder er vokset op uden deres mor, men de har dog et kvindeligt forbillede i familiens sorte kokkepige Calpurnia, der styrer hjemmet med halvfast hånd.
En hvid kvinde i Maycombe anklager en af byens sorte mænd, Tom Robinson, for at have voldtaget hende. Atticus Finch påtager sig at forsvare Robinson, der tydeligvis er uskyldig, men fordi han er sort er både juryen og dommeren forudindtaget.
Atticus Finch forsvarer stædigt Tom Robinson, og hans forsvar koster ham både venner og hans omdømme i den lille raceopdelte by, men han vinder sine børns beundring. Jem og Spejder følger retssagen mod Tom Robinson på nærmeste hold, og de får dermed indsigt i den voksne verdens ondskab og uretfærdighed.

”Dræb ikke en sangfugl” er en bog der sidder fast i systemet længe efter endt læsning, og man kan ikke andet end forfærdes over hvordan hverdagen har set ud for USA’s sorte befolkning gennem tiderne.

Læs bogen – bliv klogere på verden og på hvordan børn i deres bevidsthed opfatter og lagrer de ting, som de voksne gør i deres bevidsthed – og tænk på, hvad du selv gør, der kan påvirke andres liv i enten positiv eller negativ retning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter