0 kommentarer

Det ved vi ikke endnu af Trine Andersen

af d. 22. april 2012
Info
 
Sideantal

155

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10900-9

 

“Det ved vi ikke endnu” er en kalejdoskopisk række af velskrevne og medrivende noveller. Scenerne skifter mellem Danmark, Shanghai, Afrika, Italien, Prag, Sverige og Istanbul. Trods forskelle i ydre rammer og persongalleri, er der en rød tråd, da mødet mellem mennesker er i centrum: Møder som udvider, forandrer eller fastlåser den virkelighed, som personerne befinder sig i.

I “En eftermiddag” følger vi en hvid mand i Afrika og hans tjenestepige. Han er fascineret af sorte kvinder og samler dem gerne op i sin bil. Uventet kommer han til at give sin egen tjenestepige, Simi, et lift, og i hendes hytte møder han en ældre, syg kvinde, som han insisterer på at bringe til sygehuset. Simis ligegyldige holdning til kvindens situation forundrer og provokerer ham. Som historien skrider frem, ser vi dog, at hans indblanding er problematisk. Novellen skildrer det uforløste og smertende møde mellem to kulturer; mellem et menneske, der søger adspredelse – og én, som kæmper for at overleve.

Generelt kredses der om alt dét i tilværelsen, som vi mennesker endnu ikke ved eller forstår. Der er noget under overfladen: Hemmeligheder, følelser, erkendelser, som ikke er gjort. Som i “Torveliv”, en underfundig fortælling om en mand, som er blevet forladt af sin kone uden at forstå hvorfor. Han er turist i Prag og bevæger sig lettere desorienteret rundt i småbutikker ved den plads, hvor han bor. Efterhånden som han drages ind og besnæres af sine oplevelser, lykkes det ham at “give slip” og være mere til stede i sit eget liv. Én af mine favoritter!

Bogens titel stammer fra fortællingen “Ønskebørn”, hvor fortælleren ikke rigtig er klar over, om hun er glad for sin graviditet. Fælles for bogens personer er, at de kan virke fremmedgjorte overfor sig selv. I mødet med andre får de kontakt til en større virkelighed end deres egen, og den “lukkede boble” begynder at briste – med smerte og/eller forløsning til følge. Det stramme sprog gør novellerne intense, hemmelighedsfulde og foruroligende.

Min helhedsoplevelse forstyrres indimellem af, at personerne bevæger sig ud i ekstremer og krinkelkroge, men der er især 4-5 noveller, som gør bogen værd at læse. Trine Andersen kan anbefales til den, der ønsker at få sat tanker i gang og at se livet og verden i sin mangfoldighed – tilsat en god portion menneskelighed og nærvær.
Som det siges i novellen “Frøer fra himlen”: “Der er så sindssygt mange verdener i verden, og de foregår alle på samme tid, og den ene verden ænser ikke den anden, kun når der bliver trangt, kun når lagene gnubber sig lidt for tæt op ad hinanden, og det bliver ubehageligt. Der er så mange roller at indtage. Som om man bare kan vælge sig én; den dér ser god ud, er det sådan det er? Kan jeg vælge at blive et godt menneske?”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter