0 kommentarer

Djinn-patruljen på Lilla Linje af Deepa Anappara

af d. 18. februar 2021
Info
 
Sideantal

367

Udgivet

2021

ISBN

978 87 400 5903 8

Originaltitel

Djinn Patrol on the Purple Line - oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

Udgave

1. udgave

 

“Djinn-patruljen på Lilla Linje” er en af de sjældne bøger, du ikke undgår at blive berørt af. En fantastisk historie skrevet både med hjertet og med en skarp pen, der rammer det lille punkt midt mellem tårekanalerne og lattermusklerne.

Det er tænderskærende alvor camoufleret som feelgood, og netop den kombination er genial, for den rører noget smertefuldt i læsernes verdensopfattelse, samtidig med at vi alligevel hygger os og sluger bogen i store, grådige lunser. Smil gennem tårer.

Handlingen foregår i en tætbefolket indisk slumby, en basti. 9-årige Jai og vennerne Pari (klog tøs) og Faiz (muslim) går ubekymrede i skole hver dag, laver ikke for meget ballade og er kun en smule sultne det meste af tiden. Livet er egentlig ok i de usle, farvestrålende omgivelser, hvor naboerne som oftest er godmodige, hjælpsomme og ganske overtroiske.

Men så forsvinder klassekammeraten Bahadur. Måske er han bare taget til Mumbai for at blive filmstjerne, men det tror Jai ikke på. Måske har en djinn (ond ånd) taget ham? Vores lille helt beslutter sig for at gå i tv-detektivernes fodspor og opklare en eventuel forbrydelse. Heldigvis er Pari med på holdet, for hun er en hel del kvikkere end Jai.

De begynder i det små, de to børn. Men så bliver det gradvis mere alvorligt. Endnu en klassekammerat forsvinder. Læseren funderer; måske skal man tørre sit skæve smil af? Især når man tænker på, at bogen er skrevet af den erfarne journalist Deepa Anappara på baggrund af virkelige hændelser.

Og især når man bladrer tilbage i bogen og læser denne sentens: “I månederne efter Plims død døde to drenge, der løb efter tog. Glenter kredsede om deres splintrede lig, og fluer kyssede deres blåsorte læber.”

Men den løsrevne indledning har da ikke noget med Jais hyggedetektivprojekt at gøre. Vel?

Ind imellem hører vi grumme ting om indiske mænds berygtede ryggesløshed, når de antaster piger. Selv et nøgent håndled er et særsyn i det hysterisk blufærdige land, så der skal ingenting til for at vække et brændende begær hos den mandlige del af befolkningen.

Og kvinderne? Mange af dem har tydeligvis kun udsigt til at skulle holde hus og føde børn; suk.

Til overflod er der spændingerne mellem hinduer og muslimer, som når som helst kan eksplodere i voldeligheder. Jai og Pari er nødt til at opklare sagen om de efterhånden fire forsvundne børn, alle hinduer, hvis ikke det skal gå ud over deres muslimske venner. Hvad de to religioner ikke beskylder hinanden for, er ikke småting.

Men hvad kan to små børn udrette i den kaotiske indiske virkelighed? Situationen udarter til en tragedie, da en nærtstående pige forsvinder. Politiet virker ophøjet ligeglade, selv om Jai og Pari faktisk finder nogle ledetråde. Hvad skal der til, for at myndighederne vil lytte til de underprivilegeredes stemme?

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter