0 kommentarer

Din nabos søn af Dror Mishani

af d. 10. juli 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

320

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-12791-1

Originaltitel

Tik ne'edar

 

Dror Mishani er en modig mand. I sin israelske krimidebut, “Din nabos søn”, kredser hans hovedperson flere gange med spidsfindig humor om, hvorfor der ikke skrives krimier på israelsk. En kollega i efterretningstjenesten giver følgende bud:

‘Svaret er, at politifolk her i landet har ansvaret for ligegyldige efterforskninger, som ingen gider læse eller skrive bøger om, og at de fleste af dem heller ikke er specielt kvikke i hovedet.’

Et andet sted citerer Mishani selveste Kafka for at udtale: ‘Hvis en bog, som vi læser, ikke vækker os som et slag på hovedet, hvorfor så læse den?’

Beklager, bror Dror, men efter mine begreber har du netop scoret to klokkeklare selvmål. For “Din nabos søn” omhandler en fuldkommen inferiør efterforskning, hvor hovedpersonen konsekvent tager fejl i alle sine antagelser. Bogen er fodslæbende grænsende til det søvndyssende, så du har helt ret, Franz: Hvorfor læse den? Lad være! … også selv om den nordiske krimikonge, Henning Mankell, af uforklarlige årsager giver langgaberiet sine varmeste anbefalinger.

Plottet kort: En 16-årig knægt forsvinder. En manisk nabo i opgangen løber politiet på dørene med sære ind- og udfald, der bevidst eller ubevidst saboterer efterforskningen. Kommissær Avraham ‘Avi’ Avraham ofrer al sin energi og sin nattesøvn på at komme til bunds i sagen, men der går først hul på bylden, da en ubehagelig kollega og en skarpsindig udenlandsk gæst får færten af, at nogle af de implicerede har urent mel i posen – mennesker, som Avraham i sin grænseløse godtroenhed har frikendt for enhver mistanke. Herre jemini.

Bogens store force er dens rammende beskrivelser af det moderne Israel og dets indbyggere, der lever i en verden sammenflikket af tusindårige traditioner og højteknologi. Har du selv været i Israel, eller bare set jødiske tv-soaps som Seinfeld, vil du med det bredest tænkelige smil nikke genkendende til de stridbare, kværulantiske, men også hjertevarme karakterer, der konstant småskændes om ingen verdens ting.

Forlaget truer med, at næste bind i serien vil være klar på dansk i 2014. Det bliver uden denne læser.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter