0 kommentarer

Rejse i frygt af Eric Ambler

af d. 19. juli 2015
Info
 
Sideantal

256

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7128-785-1

Originaltitel

Journey into fear

 

Eric Ambler er ny for mig, men når forfattere som le Carré, Leif Davidsen og Robert Harris efter sigende er ham tak skyldig, så må han være interessant, for det er alle forfattere, som jeg læser med stor glæde. Ambler fik bragt thriller- og spiongenren ind i den “finere litterære verden”, og som der står bag på bogen, har Ambler udtalt: “Dorothy Sayers gjorde krimien stueren – hvorfor skulle jeg ikke gøre det samme med spionromanen?”

”Rejse i frygt” er fra 1940, krigen er knap brudt ud, men man fornemmer den mørke stemning i bogen. Hovedpersonen er en engelsk våbeningeniør, der er på forretningsrejse i Tyrkiet. Den sidste aften inden hjemrejsen bliver han dog beskudt på sit hotelværelse, den planlagte hjemtur med tog bliver af efterretningstjenensten aflyst, og Graham må tage med et skib i stedet for. På skibet møder han de andre rejsende, bl.a. en letlevende kvinde og hendes ledsager, en ældre tysker samt andre mere eller mindre mystiske personer, der alle får indflydelse på historien. Hvorfor vil man Graham til livs? Hvad har han gjort?

Det er historien om den ‘lille’ mand, der ikke mener, han overhovedet kan have gjort noget, der skulle bringe ham i livsfare, og som trækker på skulderen over det. Det skal dog snart ændres. Der er længe imellem, at jeg læser en så gammel bog, men det bliver den ikke mindre spændende af. Det kan være lidt tungt indimellem, men da vi endelig er på plads i skibet og har fået introduceret de forskellige aktører, så begynder det at blive spændende. Der er et eller andet klaustrofobisk skær over at være ‘fanget’ på et skib, hvor der måske er en, der vil dig til livs. Det får Ambler fint frem. Især konversationen er temmelig underholdende, det er nogle interessante folk, Ambler har ført ombord på skibet. Man henføres til stemningen i ‘Mord på Nilen’ eller ‘Mordet i Orientekspressen’ af Christie, uden der dog er 21 forskellige mordere til sidst….

Det er prisværdigt, at Rosenkilde & Bahnhof genoptrykker Amblers værker, der bestemt ikke fortjener at gå i glemslen. Der er dog en del layout mæssige detaljer der springer lidt i øjnene, manglende sektionsskift og indrykkede linier, men historien fejler ingenting!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter