0 kommentarer

Digterne af Pejk Malinovski

af d. 26. november 2016
Info
 
Sideantal

97

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-19188-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Digteren Pejk Malinovski (født 1976) er uddannet fra Forfatterskolen i 1998 og har i en årrække boet og arbejdet i New York.

Tidligere i 2016 blev forfatterens bog ”Digterne” udgivet på Gyldendal, der (som titlen antyder) er lyrik om, hvad en digter er, og hvordan digteren agerer i verden.

”Digterne” er en samling korte tekster og sætninger, der er samlet i en bog, der søger at fortælle om livet, og de erfaringer man gør sig på vejen gennem tilværelsen. Som nævnt fokuserer Malinovski på digtere og deres plads i verden.

Forfatteren beretter om både kendte og ukendte digtere: digtere med forskellige ønsker, digtere der har begået selvmord, digtere, der nægter at have et almindeligt lønarbejde, digtere fulde af gode ideer, ensomme eller fattige digtere og forlæggere, der tror mere på digteren end digteren selv gør. Man kan sige, at Malinovski søger at give et kalejdoskopisk billede af, hvem eller hvad en digter er, men bogen er måske også et portræt af forfatteren selv.

Næsten alle sætninger i bogen starter med ”Digteren” eller ”Digterne” – efterfulgt af statements om disse personer, der lever af det skrevne ord. Et par eksempler: ”Digterne diskuterer, om man kan skrive digte efter Yahya Hassan” (side 15) og ”Digteren har en aura af misforståethed omkring sig” (side 48). Det betyder, at bogen kan virke som en slags opremsning, men det virker faktisk forbløffende godt med disse gentagelser af ordene. Gentagelserne forstærker bogens virkning, så jeg var begejstret for dette gimmick.

”Digterne” var på mange måder en fin og behagelig læseoplevelse. Jeg synes digtene har en musisk rytme, der er tale om elegante tekster, som både er sanselige og beskrivende. Det var ganske enkelt en fornøjelse at læse ”Digterne” og jeg har allerede besluttet mig for, at jeg meget gerne vil læse flere af Pejk Malinovskis bøger, han har nemlig noget på hjerte og skriver glimrende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter