0 kommentarer

Det sidste kongerige af Bernard Cornwell

af d. 7. juni 2007
Info
 
Sideantal

361

Udgivet

2006

ISBN

87-11-29170-2

Originaltitel

The last kingdom

Udgave

1.udgave

 

 

“Det sidste kongerige” begynder fortællingen om Uhtred, drengen der voksede op hos danskerne. Bernard Cornwell har skrevet en trilogi om Uhtred og er denne er prist som værende meget troværdig, fængende og bred af anmelderne.

Uhtred hed først Osbert og voksede op på den prægtige fæstning Bebbanburg hvor hans far var ealdormand. En slags herremand. Men danskerne kommer forbi de engelske kyster og Osberts bror, Uhtred, dør ved en danskers hånd. For at hævne dette, samt den yderligere hærgen som danskerne dengang beærede befolkningen med, drager Osberts far i krig mod den danske styrke. Forinden sørger han får at døbe Osbert om til Uhtred, fordi navnet er tradition for ældste søn i familien. I den følgende kamp mister Uhtred sin far, sin borg sammen med det navn han nu ikke længere har, for faderen dør i kamp og Uhtred tages til fange af danskerlederen Ragnar.

Som en engelsk knægt er det til dels en drøm at vokse op hos danskerne der blot forlanger vildskab, stolthed og konvertering til asatroen, men samtidig har Uhtred forståeligt hjemve og savner sine kære.
Ragnar tager Uhtred til sig som sin søn og han bor i den danske lejr som en slags adoptivsøn. Skæbnespinderskerne giver ham forskellige oplevelser, men han drives mere og mere over på den engelske side. Ikke fordi han vil det, men fordi “Skæbne er alt” som Ravn, Ragnars far, fortæller ham.

Uhtreds frimodigheder og stille kamp mod den kristne kirke er ubeskrivelig humoristisk beskrevet. For eks. da en præst finder Uhtred sammen med en nøgen pige og konfronterer Uhtred med det faktum at hun er upassende nøgen. Uhtreds frimodige svar; “Gud er god”.

“Det sidste kongerige” minder mig meget om Erik Menneskesøns saga og selvom jeg lige skulle vænne mig til sprogets til tider snørklede vinkler, så kunne jeg næsten ikke ligge den fra mig til sidst.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter