0 kommentarer

Frydenholm af Hans Scherfig

af d. 26. januar 2013
Info
 
Sideantal

528

Udgivet

2005

ISBN

978-87-02-03835-4

 

Frydenholm er Hans Scherfigs subjektive beskrivelse af besættelsestidens forløb fra 1940 til 1945. Centralt i romanen står arrestationen af de danske kommunister, der skete på Nazi-Tysklands foranledning og med det officielle Danmarks ganske beredvillige deltagelse.

Når man i Matador ser Sofus Betjent komme og advare Agnes for at få »Røde« bragt i skjul, så er det historisk fis i en hornlygte. Virkeligheden lå meget fjernt fra dette glansbillede, og man kan med rette betegne det som en skamplet i danmarkshistorien, at en lyssky afdeling i det danske politi med næsten preussisk akkuratesse registrerede, internerede og udleverede danske kommunister til Nazi-Tyskland. Selvom det også hører med til historien, at de selvsamme kommunister i de første år af krigen via Hitler-Stalin-pagten spillede på en helt forkert hest.

Hans Scherfig var selv en af de danske kommunister, der blev interneret i Vestre Fængsel, men på grund af sin øjensygdom kunne han senere blive overført til en afdeling på Finsensinstituttet.

Fortællingen foregår i et sydsjællandsk landskab omkring godset Frydenholm, som vi også kender fra »Idealisterne«, og er en roman om retssamfundets endeligt.

I »Frydenholm« skriver Scherfig ofte det modsatte af, hvad han mener. Han registrerer nøgternt som en historiker eller en journalist, hvordan en enig Rigsdag godkendte en lov med tilbagevirkende kraft, en lov, der gjorde det muligt at internere alle kommunister. Som Scherfig konstaterer, var der ikke et eneste medlem i Folketinget eller Landstinget, der kom med modargumenter over for forsvarsstilleren.

Det officielle Danmark kommer i den grad til orde i »Frydenholm« – så meget og så stilistisk gennemført, at læseren sidder og ikke tror en døjt på dette officielle Danmark. Det er en stærk og afklaret vrede, Hans Scherfig her skrev med. Frydenholm myldrer med genkendelige skikkelser fra perioden. Der er også masser af dokumentarisk stof med virkelige plots fra begivenheder under besættelsen.

»Frydenholm« fik en stor betydning for danskernes opfattelse af besættelsens forløb, samarbedspolitikkens dilemmaer og kommunisternes rolle. Bogen var den første sammenhængende beskrivelse om kommunisternes hovedrolle i modstandskampen. Den er en politisk og moralsk anklage mod samarbejdspolitikken, og den var et opgør med de hidtidige (primært) faglitteratur, der stort set negligerede kommunisters kamp og internering under besættelsen. Romanen fik også en meget blandet modtagelse og afstedkom en voldsom offentlig debat.

»Frydenholm« er en vigtig roman, der ikke må glemmes.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter