0 kommentarer

Det lille hus ved floden af Laura Ingalls Wilder

af d. 29. august 2006
Info
 
Sideantal

406

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04476-8

Originaltitel

On the banks of Plum Creek

Udgave

5.udgave

 

Med serien ”Det lille hus på prærien” har Laura Ingalls Wilder ikke kun udødeliggjort sin familie, men også hvordan livet var for en nybyggerfamilie i Amerika anno 1870erne. Hendes fortællinger emmer af kærlighed til familien og til en opvækst i et kærligt hjem. Bøgerne er fantastisk rige på detaljer, og miljø og vilkår for såvel bonde- som købmandsdatter står ganske tydeligt. At serien stadig holder til at blive læst, skyldes ikke alene dens evne til at hensætte læseren til en anden tid. Wilder kan som få genskabe barnets fornemmelser, blandt andet for det gode i livet, som her, hvor Laura og Mary tidligere på dagen har fået besked på, at de ikke må rutsche ned af halmstakken (igen):

”Efter middagen vaskede Mary op, og Laura tørrede af. Så tog de solkyserne på og løb op ad stien til prærien. Halmstakken lyste som guld i solen. ”Laura! Hvad er det, du gør!” udbrød Mary. ”Ingenting”, sagde Laura. ”Jeg rører knap nok ved den”. ”Hvis du ikke flytter dig med det samme, siger jeg det til Mor!” sagde Mary. ”Far har ikke sagt noget om, at jeg ikke måtte snuse til den,” sagde Laura. Hun stod tæt op af den gule halmstak og snusede til den i dybe drag. Stråene var gennembagte af solen og lugtede endnu bedre, end hvedekorn smager, når man tygger på dem. […] Laura så op på den stikkende, skinnende, gule stak. Aldrig havde hun set himlen så blå, som den var oppe over guldstakken. Hun kunne simpelt hen ikke blive nede på jorden.”

Laura er en fantastisk lille pige. Hun er godt opdraget og har allerede som 8-årig en særdeles god fornemmelse for, hvordan der bør handles i forskellige situationer. Inde under kysen og søndagsskolen gemmer der sig et handlekraftigt livstykke, et temperament og en konstant ulmende trang til at røre sig, gøre noget, opleve nyt. Som far så datter og Laura kan knap forholde sig i ro før ethvert uudforsket område er gennemløbet.

I ”Det lille hus ved floden” bytter familien deres to mustanger med en nordmands jordhytte, bygget ind i en skrænt. Indvendigt er der kalkede vægge, og Mor Ingalls kan nemt feje det stampede gulv med sin kost. Livet i hulen ender dog brat, da en ko går gennem taget. Atter går familien i gang med at bygge hus. Charles har lovet børnenes mor, at de skal i skole, så snart det er muligt, og for første gang skal Laura og Mary ud i en verden, hvor der er andre børn.

Livet ved floden har nye vilkår og udfordringer. Jorden er frugtbar, og Charles sætter familien i gæld ved forventning om et pænt stort hvedeafkast. Men en frygtelig katastrofe i form af en græshoppehær gør den lille families håb til skamme.

”Det lille hus ved floden” er en brandgod bog for både små og store mennesker.

”Det lille hus ved floden” er 3. bind i serien ”Det lille hus på prærien”.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter