0 kommentarer

Det lille hus i den store skov af Laura Ingalls Wilder

af d. 8. juni 2006
Info
 
Sideantal

237

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04480-5

Originaltitel

Little house in the big woods

Udgave

5.udgave

 

“Det lille hus i den store skov” er første bind om familien Ingalls pionérliv i sidste halvdel af 1800-tallet. Det er en varm og dybtfølt beretning om årets gang i en bjælkehytte dybt inde i Amerikas store skove. Bogen er en guldgrube af historiske oplysninger om livet som pionerer omkring 1870. Det er et barsk liv, som hænger sammen, så længe alle familiemedlemmer, store som små, er flittige og arbejdsomme. Arbejdsfordelingen er nøje planlagt og er gået i arv gennem generationer. Manden står for arbejdet i marken og for at skyde og fange vildt og sørge for at få kødet røget, så der også er mad til vinteren. Konen står for at holde hus og børn. Hun kærner smør, laver ost, syr nyt tøj og lapper det gamle. Børn har også deres pligter og hjælper til uden at kny.

Fortælleren Laura bor sammen med sin storesøster Mary, baby Carrie, mor og far. Deres måde at leve på er overvældende anderledes i forhold til det liv, vi lever i dag. Der er regler for alting, og mange af dem er om hvordan børn skal opføre sig. For eksempel siger børn under ingen omstændigheder deres forældre imod, i hvert fald ikke i Lauras lille familie. Men et besøg hos onklen og tanten viser, at der også findes uvorne unger i 1870.

Det er let at forstå, at det er nødvendigt med faste regler, når man lever i en skov, hvor der er vilde dyr som ulve og bjørne. Faderen går aldrig nogen steder uden sit ladte gevær, fordi det er for farligt at være ubevæbnet. Det er til gengæld svært at sluge, at en lille pige ikke må holde sin første dukke for sig selv, fordi hun ikke må være egenkærlig.

Lauras storesøster Mary er blid og mild, mens Laura er sin fars datter. Hun kan lide at lege vilde lege og udsætter sig ofte for irettesættelser. Hun elsker sin far vanvittig højt, og man forstår hende godt. Far Ingalls sørger for mad på bordet, men han står også for musik og fortællinger. Han tager pigerne på skødet og fortæller historier, og næsten hver eneste aften falder de i søvn til lyden af hans violin og en sang.

Man lærer utroligt mange praktiske ting om livet før elektricitet og supermarkeder, mens man læser “Det lille hus i den store skov”. Det er nok lettest for piger at forstå Laura og hendes bekymringer omkring sit brune hår, der slet ikke er tiltrækkende som Marys gyldne. Til gengæld kan alle have glæde af at lære, hvordan man ryger kød i et udhulet træ.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter