0 kommentarer

Det lejlighedsvise indfald – Et år i klummer af Elena Ferrante

af d. 21. december 2019
Info
 
Sideantal

224

Udgivet

2019

ISBN

9788740057010

Originaltitel

"L'Invenzione occasionale" - Oversætter: Nina Gross ; illustrator: Andrea Ucini

 

En stor flok vidunderlige tanker, rundet af usentimental og klartseende livserfaring og serveret med enkel elegance. Elena Ferrante skrev i 2018 en ugentlig klumme i The Guardian. Klummerne er samlet i udgivelsen Det lejlighedsvise indfald, hvor illustrationerne af Andrea Ucini hæver bogens udstråling til ikke kun sjælelig, men æstetisk stor nydelse. Man kan kun føle sig ret klodset i forsøget på at anmelde så velskrevne tekster.

Allerede i første klumme, Begyndelser, fanges jeg af den dybe nerve og tilstedeværelse, der gennemsyrer Elena Ferrantes måde at skrive på. Hendes ”stemme” er genkendelig fra Napoli-romanerne.

Elena Ferrante undersøger vores følelser i mange forskellige livssituationer med både respekt, ærlighed og humor. Hun forsøger at skubbe stereotyperne til side for at se, hvad der egentligt kunne være på færde, når f.eks. ægteskaber eller venskaber knirker. Eller når vi udsætter vores trang til at skrive eller skabe på anden vis.

Den skabende proces er et tilbagevendende omdrejningspunkt, men også kvindens synspunkt er godt indlejret i Elena Ferrantes klummer. I klummen De lede causerer hun over, at kvinden historisk har haft flere kampe og har levet med større modsætninger end manden, og at hun derfor af princip altid vil være på kvindens side. Selv når denne er en møgkælling!

I klummen Kreativ frihed giver forfatteren også kvinden længere snor end manden, hvad angår den kunstneriske frihed. En kvindelig filminstruktør vil hun give fuld frihed til at fortolke sine romaner:

”I kunstens store depot, som mestendels er skabt af mænd, har kvinder i relativt kort tid ledt efter midler og lejligheder til at sætte deres form på det, de har lært af livet. Så jeg har ikke lyst til at sige: Du skal blive inde i det bur, jeg har konstrueret. Vi har været inde i det mandlige bur for længe, og nu hvor det er ved at give efter, må en kvindelig kunstner være helt og aldeles autonom.” Til gengæld mener Elena Ferrante, at manden kan lære noget af at opholde sig i det kvindelige ”bur”, som hun har skabt!

Den feministiske bevidsthed skal ikke holde mændene tilbage. Alle kan profitere af klummerne og få nye vinkler på livet. Læsere, der selv skriver, vil nyde at få overvejelser over f.eks., hvordan fiktion og virkelighed blander sig og måske få et smil på over forfatterens syn på udråbstegn!

Ja, jeg kan ikke få armene ned. En skøn julegave til dem, der kan lide at få flere nuancer på livet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter