0 kommentarer

Det gyldne bur Af Katie Hickman

af d. 22. juni 2009
Info
 
Sideantal

432

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7604-189-2

Originaltitel

The Aviary Gate

 

I nutidens Oxford sidder den unge Elizabeth på Det Orientalske Bibliotek, da hun pludselig finder et gammel dokument gemt inde i en anden bog. Det viser sig at være en bortførelsesberetning, der fandt sted for flere hundrede år siden i Konstantinopel, hvor hovedpersonen var den unge kvinde Celia Lamprey. Desværre indeholder dokumentet kun halvdelen af den dramatiske historie, så Elizabeth prøver selv at stykke resten af historien sammen om Celias skæbne.

I 1599 er der sære ting på spil i sultanens harem. Chef-eunukken, der skal holde øje med de mange kvinder er blevet forgiftet, og rygterne svirrer overalt. Samtidig er sultanmoderen træt af, at sultanens foretrukne konkubine har fået for meget magt, og hun prøver derfor at lokke sultanen med nye flotte piger. Og hvem er mere opsigtsvækkende end en ung engelsk pige med helt hvid hud?

Samtidig er der engelske embedsmænd i Konstantinopel, der vil sikre sig gunstige handelsaftaler med sultanen. En af dem er Paul Pindar, der skal overrække en prægtig gave til sultanens hof fra hoffet i England. Det kommer ham hurtigt for øre, at der findes en smuk hvid pige i haremmet, som minder meget om hans forlovede Celia. Men hun gik jo ned med sin faders skib! Eller gjorde hun?

“Det gyldne bur” er en flot og sansemættende beretning fra Det Osmanniske Rige. Det er et kig ind i en hverdag, der ikke har efterladt sig mange skriftlige kilder, nemlig livet i sultanens harem. Der er konstant intriger, da alle vil tiltrække sig sultanens opmærksomhed, og man skal derfor vælge sine venner med forsigtighed. Katie Hichman forstår at fortælle en god historie, og hun er fantastisk til at beskrive miljøet, så man næsten føler man selv er til stede. Udover historien om Celia, er nutidens Elizabeth også en vigtig figur for romanen. Her beskrives en moderne kvindes kamp for kærligheden og ikke mindst kampen for at frigøre sig. Så selvom Celia og Elizabeth er flere hundrede år fra hinanden indeholder deres kamp mange ligheder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter