0 kommentarer

Elskede af Toni Morrison

af d. 22. juni 2009
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

1994

ISBN

87-7560-958-4

Originaltitel

Beloved

 

Toni Morrisons populære og berømmede roman, “Elskede”, fra 1987 er på mange områder en tidstypisk roman. Der gøres flittigt brug af magisk realisme, som når den døde datter vender tilbage til de levendes land. Og det er en skrivestil, som nogle måske vil finde en smule søgt eller gammeldags i dag. Heldigvis er Morrison en god forfatter, der har fat i den lange ende, så bogen er her godt 20 år efter i høj grad stadig en læsning værd.

Historien om slavernes forhold i USA i 1800-tallet er omdrejningspunktet i mange romaner, og i “Elskede” er den en helt vital og grundlæggende forudsætning for afsættet. Den bortløbne slave, Sethe, kan ikke undvige fortidens spøgelser og må forholde sig til dem, sit liv og de valg, hun har foretaget. Det bringer mange følelser frem til overfladen, som Morrison fornemt får givet liv og troværdighed.

Samtidig er ”Elskede” fortællingen om de sorte amerikaneres forhold i USA før, under og efter Den amerikanske Borgerkrig, hvor slaveriets ophævelse ikke alle steder blev efterlevet med lige stor nidkærhed. Beskrivelserne af de hvides behandling af slaverne er hjerteskærende, men aldrig patetisk, så hvis man i øvrigt kan leve med en god portion magisk realisme, er “Elskede” en god og vedkommende bog, som taler meget til hovedet, men mest til hjertet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter