0 kommentarer

Désirée af Annemarie Selinko

af d. 17. december 2012
Info
 
Sideantal

522

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2702-7

Originaltitel

Désirée (tysk)

 

Allerede i 1951 udgav Annemarie Selinko romanen “Désirée”. Den blev hurtig en klassiker, hvilket man sagtens kan forstå. Den omhandler en meget spændende del af europæisk historie, nemlig Napoleons store sejre, men også hans nederlag. Historien fortælles af den unge pige Désirée, der er Napoleons første kærlighed. De er forlovede, men da Napoleon drager mod Paris for at forbedre sin militærkarriere, glemmer han hurtigt sin unge kæreste. Désirée fornemmer langsomt, at hendes Napoleon er på vej væk fra hende og drager derfor mod hovedstaden for at vinde ham tilbage. Men det er for sent. Den fraskilte Josephine har kapret Napoleon og de gifter sig kort tid efter. Situationen i Frankrig er stadig kaotisk efter revolutionen, og dette udnytter den kloge Napoleon til fulde. Pludselig har han taget magten og er godt på vej til at indlemme det ene europæiske land efter det andet i det franske rige. Den unge Désirée har dog sit eget liv at tænke på. Efter den ulykkelige forelskelse møder hun generalen Bernadotte, som hun gifter sig med. Hendes søster Julie har giftet sig med Napoleons bror, så Désirée kan ikke undgå at følge med i Napoleons liv. Det varer ikke længe før Napoleon har udnævnt sig selv til kejser i Frankrig, og han indsætter samtidig sin familie på forskellige troner i det efterhånden store rige.
Da Désirées mand pludselig bliver tilbudt den svenske krone, drager parret med deres søn mod nord. Men her er livet heller ikke lutter idyl, og Désirée må kæmpe hårdt for at skabe sig det liv, hun drømmer om.

Romanen er først og fremmest en spændende fortælling om en spændende tid i Europa. Napoleons skæbne kender de fleste, men personligt viste jeg ikke meget om hans liv. Det virker utroligt, at han havde evne til at vinde franskmændenes hjerter og omdanne republikken til endnu et monarki, men folket må virkelig have stolet blindt på ham. Historien om Désirée er ligeledes spændende. Den unge silkedatter ender som dronning i Sverige, hvorfra den nuværende kongefamilie stammer. Hvis man dog ser bort fra de spændende historiske begivenheder i bogen, er den til tider en kende langtrukken. Der holdes mange baller, diskuteres ofte kjoler og smykker og så fremdeles. Men det siger selvfølgelig også noget om at være kvinde på den tid. Men trods alt 3 store stjerner herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter