0 kommentarer

Dengang jeg købte en fiskestang til min bedstefar af Gao Xingjian

af d. 12. januar 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

167

Udgivet

2005

ISBN

87-00-49876-9

Originaltitel

Gei wo laoye mai yugan

Udgave

1.udgave

 

Novelle-samlingen “Dengang jeg købte en fiskestang til min bedstefar” handler kort sagt om en skildring af mennesket i alle sine afskygninger. Bogen består af 11 små noveller, som handlingsmæssigt er ret forskellige. Nogle af novellerne handler meget om livsglæde og om at kunne se lyset for enden af tunnellen i en tid, hvor der måske ikke er så meget at smile af. Andre handler om det modsatte, nemlig at selvom alting ser lyst ud på overfladen, lurer fortabelsen og elendigheden som en truende sky ude i horisonten. Nogle af novellerne handler mere eller mindre direkte om fortabelse, og Gao Xingjian tager oftest udgangspunkt i dagligdags-situationer og almindelige menneskers tilstand og forhold til sig selv og omverdenen.

Selvom nogle af hans noveller er præget af sortsyn og fortabelse, er det ikke en udelukkende negativ oplevelse at læse de lidt mere deprimerende noveller, for blandt alt det negative optræder der mindst lige så meget livsglæde, håb og kærlighed. En af novellerne handler dybest set bare om det at leve, og selvom det lyder lidt trivielt, er det en af de noveller man virkelig bliver i godt humør af at læse, hvilket gør dette til en fantastisk bog.

Gao Xingjian skriver på blændende og meget livagtig måde, og det lykkes meget godt for ham at fange læseren.

Denne bog blev jeg så grebet af, at jeg faktisk læste den på én dag. Den giver virkelig noget stof til eftertanke, og den kan sagtens tåle at blive læst flere gange, da der er mange dybsindige ting i den.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter