0 kommentarer

Sommerferie af Katrine Grünfeld

af d. 22. april 2010
Info
 
Sideantal

118

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-08999-8

 

Katrine Grünfelds debut “Mindre pletter” fra 2008 var en af det års positive overraskelser. Nu er hun aktuel igen med “Sommerferie” – den svære nummer to.

Johanne tager hvert år til Fanø med sin mand, Jakob, og deres tre børn. Hun har holdt ferie der, siden hun var barn, og sommeren starter først rigtigt, når hun sætter fødderne på den lille ø.

Denne sommer er det dog, som om feriestemningen ikke rigtig vil indfinde sig. Johanne føler ikke, at Jakob er helt til stede, og hun vil så gerne bekræftes i, at de er en lykkelig familie. Samtidig har hun dog selv svært ved at finde sig til rette med sin rolle. Som en siger til hende på et tidspunkt i romanen: “Du virker også som en kvinde, der ikke helt er landet det rigtige sted i sit liv.”

Johanne fortæller, mens hun tænker tilbage på fortiden, og romanen er nærmest et langt bevidsthedsflow.

Som i sin første roman kigger Katrine Grünfeld igen nærmere på hverdagen, og på hvordan menneskelige relationer kan krakelere, hvis fokus kun er på overfladen. Johanne har en drøm om det perfekte parforhold, den perfekte fest, de perfekte børn osv. En drøm, der er typisk for tiden, men måske ikke videre realistisk. Og slet ikke realistisk hvis man ikke giver hinanden nuet. På den led bliver “Sommerferie” et glimrende billede på, hvordan et parforhold kan udvikle sig, når man taler forbi hinanden i stedet for med hinanden.

Sprogligt er “Sommerferie” en fornøjelse. Katrine Grünfeld fylder historien med fine iagttagelser, og man opsluges af universet trods de ganske få sider, fortællingen strækker sig over. Så selvom man siger, at nummer to er svær at skrive, synes jeg, det er lykkes fint med “Sommerferie”.

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter